E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1665
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Valsts iestādes faktisko rīcību var apstrīdēt gada laikā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. novembrī, 2012
Zintis Ziediņš

Sveicināti! Sakiet lūdzu, vai ir iespējams apstrīdēt valsts iestādes faktisko rīcību, kas veikta 2001.gadā, par kuru uzzināju tikai šī gada novembrī? Kādi normatīvie akti noteica iestādes pienākumu paziņot personai par iestādes faktisko rīcību 2001.gadā? Vai varu tagad atsaukties uz administratīvā procesa likumā normām, lai apstrīdētu 2001.gadā veiktu iestādes faktisko rīcību, jo administratīvā procesa likums spēkā, ja pareizi saprotu – tikai no 2006.gada? Cerot uz izskaidrojošu atbildi.

A
atbild:
10. decembrī, 2012
Tieslietu ministrija
Natālija Laveniece-Straupmane, Valststiesību departamenta nodaļas juriskonsulte

No Administratīvā procesa likuma 3. un 91.panta izriet, ka pabeigto faktisko rīcību var apstrīdēt un pārsūdzēt tāpat kā administratīvo aktu. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 79.panta pirmo daļu administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, bet, ja rakstveidā izdotajā administratīvajā aktā nav norādes, kur un kādā termiņā to var apstrīdēt, – viena gada laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Administratīvā procesa likuma 79.panta otrā daļa noteic apstrīdēšanas termiņa ierobežojumu attiecībā uz personām, kuras tiesības skar administratīvais akts un kuras netika pieaicinātas lietā kā trešās personas. Arī šīs personas administratīvo aktu var apstrīdēt ne vēlāk kā gada laikā no administratīvā akta spēkā stāšanās dienas.

Ņemot vērā iepriekš minēto regulējumu, secināms, ka faktisko rīcību persona var apstrīdēt ne vēlāk kā viena gada laikā no faktiskās rīcības veikšanas dienas. Līdz ar to 2001.gadā veiktās faktiskās rīcības apstrīdēšana patlaban nav iespējama.

Papildus informējam, ka līdz 2004.gada 1.februārim, kad spēkā stājās Administratīvā procesa likums, administratīvo procesu regulēja Ministru kabineta 1995.gada 13.jūnija noteikumi Nr.154 „Administratīvo aktu procesa noteikumi”. Šajos noteikumos netika regulēta faktiskā rīcība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas