E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16621
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļus par februāri izmaksāja tiesu izpildītājs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Sintija

Labdien! Laikam manā situācijā būs vienkāršāk izskaidrot pa punktiem, lai jautājums būtu saprotams. 1. No 2014. gada ir tiesas lēmums par alimentu maksāšanu no tēva. 2.Viss bija kārtībā, līdz tēvs sāka aizturēt alimentu izmaksu, tas bija 2018. gada novembrī. 3. Par to ziņoju tiesas izpildītājam, jautāju, ko tādā situācijā darīt. Mēnesi gaidījām tēva solījumus, ka izmaksās. Tad izrādījās, ka tiesu izpildītājs nebija aizsūtījis izziņu UGF, ka tagad uzturlīdzekļus maksās tēva vietā. 4. februārī atnāca lēmums no UGF, ka viss ir kārtībā, no nākamā mēneša uzturlīdzekļi tiks izmaksāti, un arī tiesu izpildītājs skaidroja, ka visa summa tiks salikta un visi kārtējie maksājumi un parādi būs izmaksāti. 5. Ir pienācis marts, galu galā man neviens neko neizmaksā. Zinot, ka tēvs katru mēnesi pārskaita 90 eiro tiesu izpildītājam, bet man tiesas izpildītājs tagad saka, ka nekā nav. Un tad atnāk 90 eiro ne no tēva, ne no UGF, bet gan no paša tiesu izpildītāja. Jautājums ir tāds: ko man šādā situācijā darīt, jau sācies 5. mēnesis, kopš manam bērnam neko nemaksā, un katru mēnesi vajag skaidroties ar izpildītāju. Vai tas ir likumīgi, ka visur ir lēmumi bērna labā, bet nekas neiet uz priekšu?

A
atbild:
03. aprīlī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, šāda situācija var izveidoties, ja bērna tēvs ir veicis ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumu zvērināta tiesu izpildītāja kontā. Tādā gadījumā attiecīgajā mēnesī šo summu piedzinējai pārskaita zvērināts tiesu izpildītājs, nevis Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Situācijas apraksts liecina, ka tieši tā ir noticis februārī. Savukārt, ja bērna tēvs maksājumus neveic, uzturlīdzekļus izmaksā no fonda par iepriekšējo mēnesi nākamā mēneša beigās. Proti, uzturlīdzekļi par martu no fonda tiks izmaksāti aprīļa pēdējos datumos.

Detalizētāku skaidrojumu par to, kas šajā gadījumā ir noticis, iepazīstoties ar konkrēto lietu, Jums sniegs fonda administrācija. Kontaktinformācija ir atrodama fonda administrācijas mājaslapas www.ugf.gov.lv sadaļā Kontakti.

Vēršam uzmanību, ka valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs kopš 2014. gada ir pieaudzis. Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēnešalga Latvijā 2019. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Lai piedzītu uzturlīdzekļus lielākā apmērā par 2014. gada tiesas spriedumā noteikto, Jums ir tiesības celt jaunu prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas