E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16615
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Vecākiem pašiem jāpārdomā pabalstu saņemšanas varianti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Liene

Labdien! Martā aizgāju no darba un iestājos bezdarbniekos, vēlāk uzzināju, ka esmu stāvoklī. Kā būtu izdevīgāk: 1) atrast darbu un nostrādāt līdz dekrēta atvaļinājumam, jo, cik es saprotu, man nepienāksies vecāku pabalsts, jo esmu nestrādājoša; 2) vīrs paliek strādāt un saņem 30% vecāku pabalstu.

A
atbild:
03. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja nebūsiet darba attiecībās, tas ir, nebūsiet sociāli apdrošināta laikā, kad ārsts izsniedz darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, tad nebūs tiesību ne uz maternitātes pabalstu, ne vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendāra dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendāra dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi, piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Tiesības uz vecāku pabalstu ir vienam no vecākiem, tātad to var pieprasīt arī bērna tēvs. Ja viņš strādās un nebūs bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā.

Kā ir izdevīgāk (jautājums acīmredzot ir par vecāku pabalsta apmēru), tas jārēķina pašiem vecākiem, pārdomājot iespējamos variantus un iespējamo pabalstu apmēru. 

Maternitātes pabalstu aprēķina no vidējās iemaksu algas (tā ir bruto alga, no kuras tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) 12 mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Tāpat 12 mēnešu periodu, neskaitot pēdējos trīs mēnešus, ņem vērā, aprēķinot vecāku pabalstu.

Ja aprēķina 12 mēnešu periodā kādus mēnešus darba ienākumu nav bijis (saņemts bezdarbnieka pabalsts), par tiem iemaksu alga tiek noteikta procentos no valstī vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aizpagājušajā gadā. 2017. gadā vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valstī bija 764,42 eiro. Maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu par šo laiku nosaka 70% apmērā no vidējās iemaksu algas valstī, vecāku pabalstam – 40% apmērā.

Arī pašus pabalstus aprēķina procentos no vidējās iemaksu algas (kāda tā sanāk jau minētajos 12 mēnešu periodos).

Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, kādu izvēlas šī pabalsta saņemšanas ilgumu:

  • ja vēlas saņemt pabalstu līdz bērna viena gada vecumam, tas ir 60% no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas;
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Ja māmiņa saņem maternitātes pabalstu, secīgi vecāku pabalstu viens no vecākiem var pieprasīt pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām. Tam vecākam, kurš saņem vecāku pabalstu, vienlaikus maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Vēl dažas situācijas, kam jāpievērš uzmanība, izklāstītas LV portāla skaidrojumā Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem.

Jebkurā gadījumā, ja ir kas nesaprotams par pabalstiem vecākiem, ieteicams lūgt konsultāciju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Aģentūras mājaslapā ir arī informācija par visiem pabalstiem vecākiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas