E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16610
Lasīšanai: 3 minūtes

Autora darba kvalitātes atbilstība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Renāte

Kā jārīkojas situācijā, ja tiek pasūtīts referāts privātajam pakalpojuma sniedzējam, norunāts darba saturs, metodiskie norādījumi, darba temats un apjoms, ir samaksāta nauda, bet cilvēks atsūta darbu, kas neatbilst noteiktajiem nosacījumiem? Proti: 1) mazāks darba apjoms; 2) nav ievēroti metodiskie norādījumi; 3) nekas no palūgtajiem tematiem nav aprakstīts; 4) darbs ir novecojis (faila aprakstā redzu, ka tas bija izveidots 2004.  gadā un tajā ir pavadītas 14 minūtes). Uz vēstulēm cilvēks neatbild.

A
atbild:
01. aprīlī, 2019

Referāts ir autora darbs Autortiesību likuma izpratnē. Autora personiskās tiesības likuma 14. panta 1. daļas izpratnē cita starpā ir tiesības uz autorību, t.i., tiesības tikt atzītam par darba autoru, tiesības uz “vārdu – tiesības pieprasīt, lai viņa vārds būtu pienācīgi norādīts visās kopijās un jebkurā ar viņa darbu saistītā publiskā pasākumā, vai pieprasīt pseidonīma lietošanu vai anonimitāti, kā arī tiesības atļaut vai aizliegt izdarīt jebkādus pārveidojumus, grozījumus un papildinājumus gan pašā darbā, gan tā nosaukumā”. Bez autora personiskajām tiesībām ir ievērojamas arī autora mantiskās tiesības Autortiesību likuma 15. panta izpratnē, t.i., autoram par katru tā darba izmantošanu ir tiesības saņemt taisnīgu atlīdzinājumu.

Tādējādi vēršam Jūsu uzmanību, ka cita autora darba uzdošana par savu ir autortiesību pārkāpums.

Turklāt autortiesību pārkāpums saskaņā ar Krimināllikuma 148. pantu ir kriminālsodāms noziegums.

Savukārt, ja darbs ir pasūtīts akadēmiskajām vajadzībām kā pētījums, uz ko atsaukties savā radošajā darbā (norādot darba autoru un atbilstošas atsauces uz to), par nepienācīgi kvalitatīva darba izstrādi Jums ir prasījuma tiesības par zaudējumu atlīdzību pret darba autoru (tai skaitā samaksātās naudas summas apmērā). Saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu Jūsu vienošanās par darba izstrādi ir piemērojamas līguma nosacījumu normas, attiecīgi prasība par zaudējumu atlīdzināšanu ir ceļama Civilprocesa likuma 26. pantā noteiktajā kārtībā, t.i., tiesā saskaņā ar atbildētāja deklarētās dzīvesvietas piekritību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas