E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16605
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
8
3
8

Apdrošināšanas stāžu par darbu kolhozā apliecina noteikumos prasītie dati

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Aija

Darbs 1982. gadā no aprīļa līdz augustam Balgales ciema kolhozā “Kurzeme”. Kolhoznieka darba grāmatiņā un arhīvā ieraksts par pieņemšanu darbā un uzņemšanu par kolhoza biedru un atbrīvošanu. Arhīvā nav atrodamas ziņas personu kontu tabulogrammās par samaksu vai darba dienām. Ko darīt? Kā pierādīt šo darba periodu?

A
atbild:
11. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar MK noteikumiem Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība, nosakot apdrošināšanas periodu par darbu kolhozā, ievēro šādus nosacījumus:

28.1. kolhozu biedriem (ievērojot vecumu, kāds attiecīgajā laikposmā spēkā esošajos normatīvajos aktos bija noteikts, lai persona varētu tikt uzņemta par kolhoza biedru) apdrošināšanas periodu veido laikposms, kurā ir reģistrētas izstrādes dienas vai saņemts atalgojums:

28.1.1. apdrošināšanas perioda sākuma datums ir kolhozā iestāšanās datums, ja iestāšanās gadā ir reģistrētas izstrādes dienas vai saņemts atalgojums. Ja izstrādes dienas vai atalgojums norādīts pēc kolhozā iestāšanās gada, tad apdrošināšanas perioda sākuma datumu nosaka no tā gada 1. janvāra, kurā reģistrētas izstrādes dienas vai atalgojums. Gadus, kuros nav reģistrētas izstrādes dienas vai norādīts atalgojums, apdrošināšanas stāžā neieskaita;

28.1. 2. apdrošināšanas perioda beigu datums ir datums, kad persona izstājusies no kolhoza. Ja izstāšanās gadā nav reģistrētas izstrādes dienas vai saņemts atalgojums, tad par apdrošināšanas perioda beigu datumu uzskata 31. decembri pēdējā gadā, kurā reģistrētas izstrādes dienas vai saņemts atalgojums;

28.2. personām, kuras strādājušas kolhozā, nebūdamas kolhoza biedri vai nesasniedzot vecumu, kādā varēja kļūt par kolhoza biedru, apdrošināšanas periodu veido faktiski nostrādātais laiks: mēneši, kuros reģistrētas izstrādes dienas vai saņemts atalgojums, vai nostrādāto dienu skaits gadā. Ja persona ir strādājusi uz darba līguma pamata, apdrošināšanas periodu nosaka tāpat kā personām, kuras strādājušas uzņēmumos, iestādēs un organizācijās.

Arhīva darbinieki skatās kolhoza datus un izziņā cilvēkam sniedz informāciju, kas ir uzrādīta, – cik dienas nostrādājis, cik nopelnījis. LV portālam skaidrojumā par kolhoza stāžu un arhīva izziņām speciālisti ir norādījuši: tolaik, ja maksāja algu, tam vajadzētu būt kolhoza dokumentos fiksētam.

Par apdrošināšanas stāža perioda pierādīšanai nepieciešamajiem papildu dokumentiem konsultācija Jums jālūdz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas