E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16601
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Uzturlīdzekļu apmērs diviem bērniem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Uldis

Kāds man būtu jāmaksā bērna pabalsts diviem bērniem (1 gads un 10 gadi) no manas pensijas – 268 eiro? Liels paldies!

A
atbild:
02. aprīlī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Cik noprotams, jautājums ir par uzturlīdzekļu apmēru bērniem.

Latvijā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām (tātad arī veselības stāvokļa) uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir absolūts un neapstrīdams pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā (Civillikuma 179. panta piektā daļa).

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2019. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Tātad neatkarīgi no tā, kādi ir vecāka ienākumi, minimālais uzturlīdzekļu apmērs divu bērnu (1 un 10 gadi) uzturam 2019. gadā ir 236,50 eiro mēnesī.

Ja persona objektīvu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt uzturlīdzekļus saviem bērniem un pienākums maksāt uzturlīdzekļus nav noteikts ar tiesas spriedumu vai notariāla akta formā noslēgtu vienošanos, bet tos izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administratīvā procesa kārtībā, pastāv iespēja noslēgt vienošanos ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju. Plašāk fonda administrācijas mājaslapā www.ugf.gov.lv sadaļā Uzturlīdzekļu parāds > Vienošanās ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju par parāda atmaksas kārtību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas