E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16587
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

No bruto algas ietur sociālās apdrošināšanas maksājumus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2019
Šavkats

Lūdzu izskaidrot, esmu Uzbekistānas pilsonis, profesija – kravas automobiļa vadītājs starptautisko kravu pārvadājumiem. Latvijas transporta firma (SIA) aicina mani uz darbu Latvijā, proti, ar uzturēšanās atļaujas saņemšanu. Lūdzu izskaidrot, cik procentu no LR firmas garantētās algas 926 eiro apmērā būtu ieturēti kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis? Kā arī, vai man būtu pienākums maksāt arī par 1. līmeņa pensijas kapitālu, cik procentu tas ir? Paldies!

A
atbild:
22. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirms nerezidenta algota darba ienākuma aplikšanas ar nodokli no mēneša ienākuma apmēra atskaita sociālās apdrošināšanas maksājumus. Tie ietver arī pensijas apdrošināšanu. No darba ņēmēja algas ietur valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 11%.

Izmaksājot ienākumu, vispārējā gadījumā piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 23% likmi.

Nerezidenta ar nodokli apliekamajā ienākumā neietver summas, kuras darba devējs izmaksā saistībā ar komandējumiem un darba braucieniem, ja tās nepārsniedz normas, kuras noteiktas normatīvajos aktos, kas nosaka kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi.

Ja Jūsu iespējamam darba devējam ir nepieciešami strādājošie, viņam vajadzētu būt ieinteresētam, lai uzaicinātais darbinieks skaidri zinātu, kāda būs darba samaksa, protams, arī neto, un nodokļu nosacījumi. Tāpēc lūdziet to Latvijas transporta uzņēmumam izskaidrot.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas