E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16584
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Stipendija neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2019
Līga

Labdien! Vai pēc likuma man ir tiesības atteikties no Valsts policijas stipendijas un saņemt bezdarbnieka pabalstu? Esmu nostrādājis 10 gadus vienā darbavietā, un man tas ir izdevīgāk. Un kāds ir pamatojums, kāpēc es nevarētu tā darīt?

A
atbild:
25. martā, 2019
Linda Balode
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums nosaka bezdarbniekiem, darba meklētājiem un bezdarba riskam pakļautajām personām paredzētos aktīvos nodarbinātības pasākumus un bezdarba samazināšanas preventīvos pasākumus, valsts un pašvaldību kompetenci šo pasākumu īstenošanā, kā arī bezdarbnieka un darba meklētāja statusu, tiesības un pienākumus.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura:

  • nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto (t.sk. mikrouzņēmuma darbinieku)) saskaņā ar likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu;
  • meklē darbu;
  • ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās;
  • ir sasniegusi 15 gadu vecumu;
  • nav sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurai valsts vecuma pensija nav piešķirta (tai skaitā priekšlaicīgi);
  • nav uzņemta pamatizglītības vai vidējās izglītības programmā klātienē;
  • neveic komercdarbību, vai tās komercdarbība apturēta saskaņā ar normatīvajiem aktiem;
  • neatrodas ieslodzījuma vietā, izņemot brīvības atņemšanas soda izciešanu atklātā cietumā, vai ilgstošas sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas institūcijā, kurā pakalpojumus pilnībā finansē no valsts vai pašvaldības budžeta.

Lēmumu par bezdarbnieka statusa piešķiršanu, ja persona atbilst visiem iepriekš minētajiem kritērijiem un ir uzrādījusi nepieciešamos dokumentus, NVA pieņem vienas darba dienas laikā.

Lai reģistrētos bezdarbnieka statusa iegūšanai, personai jāuzrāda šādi dokumenti:

  • personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība jeb identifikācijas karte – eID) vai ceļošanas dokuments;
  • dokuments, kas apliecina personas uzturēšanās tiesības Latvijas Republikā, ja saskaņā ar ārzemnieku uzturēšanos Latvijas Republikā regulējošajiem normatīvajiem aktiem šādam dokumentam jābūt personas rīcībā.

Pēc iesnieguma nosūtīšanas persona var pieteikties bezdarbnieka pabalstam, iesniedzot iesniegumu VSAA. Iesniegumu pabalsta piešķiršanai var nosūtīt, izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo E-iesniegums VSAA pakalpojumiem, pa pastu vai elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sīkāku informāciju par personas tiesībām iegūt bezdarbnieka statusu var meklēt NVA mājaslapā.

Savukārt, kā norāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka, “stipendijas saņemšanas vai nesaņemšanas fakts neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu”. Likums Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam šādu ierobežojumu neparedz.

Ja NVA būs piešķīrusi personai bezdarbnieka statusu un tā nebūs darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, tad, izpildoties noteiktiem kritērijiem par nepieciešamo apdrošināšanas stāžu (ne mazāk kā 1 gads) un veiktajām iemaksām bezdarba apdrošināšanai (12 mēneši pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas), personai ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas