E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16578
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ekonomika
3
3

Vai var atteikties piedalīties Statistikas pārvaldes apsekojumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2019
Ketija

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai fiziskai personai ir pienākums pildīt Statistikas pārvaldes sūtītas aptaujas? Vai man ir tiesības atteikties? Paldies!

A
atbild:
29. martā, 2019

Centrālās statistikas pārvaldes uzdevums ir nodrošināt oficiālo statistiku, kas noteikta Oficiālajā statistikas programmā (Ministru kabineta noteikumi Nr. 763 “Noteikumi par Oficiālās statistikas programmu 2019.–2021. gadam”).

Tādējādi ir svarīgi iegūt datus no ikkatra respondenta – kā fiziskām, tā juridiskām personām. Tādus rādītājus kā iedzīvotāju ienākumi un dzīves apstākļi, nodarbinātība, interneta pieejamība un izmantošana mājsaimniecībās u. c. Centrālā statistikas pārvalde iegūst, aptaujājot fiziskas personas. 

Vēršam uzmanību, ka Statistikas likuma 14. panta pirmā daļa paredz, ka Statistikas pārvaldei ir tiesības pieprasīt, lai respondents sagatavo un sniedz datus par statistisko vienību, arī ierobežotas pieejamības informāciju nolūkā nodrošināt oficiālo statistiku. Respondents statistikas iestādei tās noteiktajā termiņā, formā un apjomā sniedz patiesus datus. Pēc statistikas iestādes pieprasījuma respondents sniedz rakstveida vai mutvārdu paskaidrojumus par šiem datiem. 

Statistikas pārvalde ar respondentiem veido sadarbību, un ir izveidojusies labā prakse neuzlikt fiziskām personām pienākumu piedalīties apsekojumā, lai gan normatīvais regulējums to atļauj.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas