E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16573
Lasīšanai: 2 minūtes

Virsstundas nevar strādāt pēc paša izvēles

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2019
Karlis

Jautājums par virsstundām naktīs, ja pamata stundas likme ir 2,8 eiro bruto, par nakts darbu tas būtu 4,2 eiro bruto. Bet, ja es vēlos strādāt virsstundas nakts darbā, vai manai stundas likmei būtu jābūt 8,4 eiro? Un vai ir kāds ierobežojums virsstundām, ko drīkstu strādāt mēneša laikā?

A
atbild:
27. martā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai vispārēji spriestu par iespējām strādāt virsstundas, ir jāzina Jūsu darba līguma noteikumi – nolīgtais darba laika veids, pārskata periods summētā darba laika gadījumā. Virsstundas veidojas tad, ja summētā darba laika gadījumā pārskata periodā ir nostrādātas visas nolīgtās darba stundas un darba devējs ir nozīmējis strādāt vēl.

Turklāt darbinieks pats nevar izlemt, vai tas strādās virsstundas. Strādāt virsstundas nozīmē, ka darba devējs noformē rīkojumu un par šo darbu attiecīgi tiek aprēķināta darba samaksa atbilstoši Darba likuma 68. pantam. Darba devējs arī veic darba laika uzskaiti, uzskaitot darbinieka visas nostrādātās stundas.

Nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no pulksten 22 līdz 6. Saskaņā ar Darba likuma 67. pantu darbiniekam, kas veic nakts darbu, jāsaņem piemaksa 50% apmērā no viņam noteiktās dienas vai algas likmes, bet, ja nolīgta akorda darba alga, piemaksas apmērs ir ne mazāk kā 50% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas