E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16560
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ar paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas prasību nedrīkst kavēties

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2019
Līva

Bērns pie dzimšanas ir ticis reģistrēts mātes laulātajam vīram, kaut arī vīrs ar sievu vairs nav dzīvojis kopā. Šobrīd laulība ir arī oficiāli šķirta. Īstais bērna tēvs atzīst, ka ir bērna bioloģiskais tēvs. Kāda ir kārtība, lai oficiāli pārrakstītu bērnu īstajam tēvam?

A
atbild:
13. martā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Anulēt ierakstu par tēvu dzimšanas reģistrā var tikai ar tiesas nolēmumu, un tas ir iespējams Civillikumā noteiktos gadījumos un termiņā. Plašāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš.

Tikai pēc paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas dzimšanas apliecībā ir iespējams ierakstīt īstā tēva vārdu. Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja bērns ir jaunāks par 12 gadiem (ja bērns sasniedzis 12 gadu vecumu, būs nepieciešama viņa piekrišana), ir ļoti vienkārša – bērna mātei kopā ar bērna tēvu ir jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana, un kopīgi jāiesniedz iesniegums. Paternitāte, kā to paredz Civillikuma 155. pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Šis pakalpojums ir bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas