E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16557
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Par bērna tēvu reģistrēs šķirto vīru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2019
Madara

Labdien! Situācijas īss apraksts ir tāds, ka pagājušā gada decembrī pāris apprecējās. Šā gada maijā ģimenē gaidāms mazulis. Vīrs uzzināja, ka sieva viņu vairāk nekā pusgadu krāpusi, kā rezultātā īsti nav zināms, vai gaidāmais mazulis ir viņa bērns. Laulību abpusēji ir ar mieru šķirt pie notāra. Ārlaulības bērnu nav. Arī kopīgas mantas, ko dalīt, nav. Par pašu šķiršanos abiem viss ir apmēram skaidrs. Taču vīrietis tomēr vēlas zināt par gaidāmā bērna paternitāti. Sieviete pēc šķiršanās plāno doties uz Vāciju un tur dzemdēt mazuli. Kā vislabāk šajā situācijā rīkoties vīrietim?

A
atbild:
14. martā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

LV portāla rīcībā nav informācijas par paternitātes noteikšanas kārtību Vācijā šādā situācijā. Taču, ja bērna dzimšana tiek reģistrēta Latvijā, atbilstoši Civillikuma 146. panta otrajai daļai  par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Tātad dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs gribot negribot tiks ierakstīts bērna mātes pašreizējais vai, iespējams, tajā brīdī jau bijušais vīrs.

Ja ir skaidri zināms, ka bērna tēvs ir cits vīrietis un viņš ir gatavs atzīt paternitāti, reģistrējot bērna dzimšanu, ir iespējama t.s. trīspusējā paternitātes atzīšana. Proti, Civillikuma 155. panta astotā daļa paredz, ka paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes [bijušais] laulātais un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju parakstu īstums. Šo procedūru nedrīkst atlikt, jo trīspusēji atzīt paternitāti iespējams tikai situācijā, kad tiek pirmreizēji reģistrēta bērna piedzimšana.

Ja atklājas fakti, ka bērns patiešām ir cēlies no cita vīrieša, piemēram, to apliecina DNS ekspertīze, paternitātes pieņēmumu ir iespējams apstrīdēt tiesā divu gadu laikā no brīža, kad bērna māte vai viņas [bijušais] vīrs uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Šajā gadījumā – no bērna piedzimšanas brīža.

Plašāk LV portāla skaidrojumā Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš.

Jāuzsver, ka gadījumā, ja bērna dzimšana tiks reģistrēta Vācijā, visticamāk, šī jautājuma risināšana būs iespējama atbilstoši noteiktajam regulējumam Vācijā. Ja regulējums attiecīgajā valstī neparedz iespēju apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, to iespējams izdarīt arī Latvijā. Plašāks izklāsts LV portāla skaidrojumā Bērna dzimšanas pārreģistrācija Latvijā un paternitātes noteikšana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas