E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16527
Lasīšanai: 2 minūtes

Amatpersonu darbību fiksācija video

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2019
Juris

Labdien! Manā īpašumā notiek policijas kratīšana, vai es drīkstu veikt policijas darbinieku filmēšanu, lai pēc tam, griežoties ar sūdzību Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā, varētu pierādīt policijas darbinieku pārkāpumus, nekompetenci?

A
atbild:
18. martā, 2019

Ar 2018. gada 25. maiju Latvijā, līdzīgi kā visās ES dalībvalstīs, uzsāka piemērot Vispārīgo datu aizsardzības regulu 2016/679, kuras 6. pants nosaka datu apstrādes (video uzņemšana) tiesisko priekšnosacījumu. Jūsu gadījumā būtu piemērojams regulas 6. panta 1. punkta f) apakšpunkts – Jūsu likumīgo interešu ievērošana. Ņemot vērā to, ka video filmēšanu Jūs plānojat veikt nevis personīgām vai mājsaimniecības vajadzībām (šādā gadījumā regulu nepiemēro), bet gan konkrētam un precīzi definētam mērķim – policijas darbinieku kompetences izvērtēšanai un savu interešu aizsardzībai neatbilstību gadījumā, par šādu datu apstrādi Jums ir pienākums informēt tās personas, kuru datus Jūs plānojat apstrādāt. Regulas 13. pants paredz nepieciešamās informācijas apmēru, kas sniedzams datu subjektam situācijā, kad dati tiek iegūti tieši no datu subjekta.

Savukārt regula paredz arī noteikta veida izņēmumus, kad to var nepiemērot, piemēram, ja dati ir apstrādāti žurnālistikas vai vārda un informācijas brīvības nodrošināšanai (regulas 85. pants). Minētās izņēmuma tiesības ir noteiktas arī Latvijas Republikas nacionālajā tiesību aktā “Fizisko personu datu apstrādes likums”, 32. panta 2. daļā. Šādā gadījumā datiem ir jābūt iegūtiem un turpmāk apstrādātiem jau sākotnēji tieši šim mērķim (žurnālistika).

Tādējādi pirms datu apstrādes uzsākšanas nepieciešams skaidri definēt un saprast datu apstrādes mērķi, līdzekļus un tiesiskos priekšnosacījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas