E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16522
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pabalstu par asistenta izmantošanu maksā, ja nesaņem kopšanas pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2019
Jānis Ziemelis

Labdien! Mans radinieks ir 1. grupas redzes invalīds un saņem asistenta pabalstu. Vai viņam pienākas arī kopšanas un transporta pakalpojumu pabalsti? Kas darāms, lai tos noformētu?

A
atbild:
22. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Cilvēki ar invaliditāti saņem pensiju, un valsts ir paredzējusi papildu finansiālo palīdzību dažādu pabalstu veidā dažādās situācijās, bet tas nenozīmē, ka tiek piešķirti visi tiesību aktos paredzētie pabalsti.

Tiesības uz pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti ir personai:

  • kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi I grupas redzes invaliditāti;
  • kura nesaņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā vai asistenta pakalpojumu Eiropas Savienības politiku instrumentu ietvaros;
  • kura nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana.

Personai ar I grupas redzes invaliditāti ir tiesības saņemt pabalstu par asistenta izmantošanu, pašai izvēloties konkrēto asistentu, un nav jāatskaitās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) par asistenta sniegtajiem pakalpojumiem.

Ja personai ar I grupas redzes invaliditāti VSAA ir piešķīrusi pabalstu asistenta izmantošanai par 10 stundām nedēļā, bet nepieciešami asistenta pakalpojumi vairāk nekā 10 stundas nedēļā, asistenta pakalpojumu personai ir tiesības pieprasīt un saņemt arī pašvaldībā daļā, kas pārsniedz 10 stundas nedēļā, bet kopā abās vietās ne vairāk kā 40 stundas nedēļā.

Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī pabalsta apmēru nosaka 10.11.2014. Ministru kabineta noteikumi Nr. 698 “Noteikumi par pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti”.

Savukārt pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, piešķir personai, kurai noteikta invaliditāte un izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai.

Pabalstu piešķir saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 12. pantu un 2009. gada 22. decembra MK noteikumiem Nr. 1606 Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas