E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16504
Lasīšanai: 2 minūtes
2
1
2
1

Parādu ārpustiesas piedziņas izdevumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2019
Krista

Labdien! Man bija kredītsaistības ar “SMS Credit”, kuras laikā nespēju atmaksāt. Līdz ar to lieta tika nodota parādu piedziņas kompānijām. Maksāju pēc grafika vienai kompānijai, tūlīt parāds būs segts. Bet pēkšņi ir parādījusies cita parādu piedziņas kompānija, kura prasa atmaksāt piedzīšanas izdevumus 17,00 eiro apmērā, lai gan caur šo firmu parādu neesmu segusi. Viņiem ir tiesisks pamats šo summu pieprasīt?

A
atbild:
01. aprīlī, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu un attiecināmo izdevumu atlīdzināšanas apmēru nosaka Parādu ārpustiesas atgūšanas likums un MK noteikumi Nr. 61 Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi.

Saskaņā ar likuma 1. panta 3. punktu parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir persona, kura savas komercdarbības vai profesionālās darbības ietvaros atgūst parādu kreditora vārdā vai uzdevumā. Tas nozīmē, ka, vēršoties pret parādnieku ar atgādinājuma vēstuli un aicinājumu nokārtot saistības, parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējs rīkojas kā pats kreditors.

No uzdotā jautājuma izriet, ka Jūs esat noslēgusi vienošanos un veicat saistību izpildi ar šādu parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēju, taču pie Jums vēršas cits identiska pakalpojuma sniedzējs ar prasību kompensēt izdevumus saistībā ar parāda piedziņu, kuru tas neveic. Ņemot vērā minēto, apmaksāt parādu ārpustiesas atgūšanas izdevumus, kuri nav pamatoti, Jums nav pienākuma. Iespējams, šādi prasījumi ir izvirzīti par parādu ārpustiesas piedziņas procesu, ko ir veicis šis piedzinējs iepriekšējā laika periodā (pirms Jūs noslēdzāt vienošanos un sākāt atmaksāt parādu). Vērtējot šādu prasījumu pamatotību, ir jāņem vērā Komerclikuma 406. pantā noteiktais noilguma termiņš (3 gadi).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas