E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16500
Lasīšanai: 3 minūtes
1
9
1
9

Parāda piedziņas noilgums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2019
Dzintra

Labdien! No 2002. gada ir parāds par individuālo uzņēmumu, tiesu izpildītāji piedzen šo parādu, kad tas ir iespējams. Es zinu, ka uzņēmums, kuram mans individuālais uzņēmums ir parādā, vairs neeksistē. Uzņēmumu reģistrā neļauj veikt nekādas izmaiņas, kamēr tiesu izpildītājs nav atsaucis prasību, līdz ar to nevaru veikt nekādas izmaiņas, arī likvidēt. Jautājums ir sekojošs: kur nonāk mana nauda, ja uzņēmums, kuram esmu parādā, ir likvidēts? Vai drīkst šobrīd vēl piedzīt parādu? Vai drīkst pieprasīt no attiecīgā tiesu izpildītāja uzrādīt, kam un kur tiek ieskaitīta mana ieturētā nauda? Un kā ir ar parāda noilgumu?

A
atbild:
28. martā, 2019

Ja piedzinējs ir beidzis pastāvēt (likvidēts uzņēmums), tad šādā situācijā tiesu izpildītājs izbeidz izpildu lietvedību.

Civilprocesa likuma 563. panta pirmās daļas 3. punkts nosaka: izpildu lietvedību pēc ieinteresētās personas lūguma izbeidz, ja prasījums vai pienākums nevar pāriet tiesību pārņēmējam pēc tās fiziskās personas nāves vai juridiskās personas izbeigšanās, kura bija piedzinējs vai parādnieks.

Konkrētajā gadījumā, ja tiesu izpildītājs konstatē, ka piedzinējs vairs neeksistē, viņš var arī pēc savas iniciatīvas izbeigt izpildu lietvedību.

Šādā situācijā tiesu izpildītājs turpina piedzīt sprieduma izpildes izdevumus. Civilprocesa likuma 563. panta ceturtā daļa nosaka: ja izpildu lietvedību izbeidz, pēc sprieduma izpildes izdevumu segšanas visi tiesu izpildītāja pieņemtie piespiedu izpildu līdzekļi tiek atcelti.

Par noilgumu: tas ir atkarīgs no prasījuma veida.

Komerclikuma 406. pants nosaka: no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Civillikuma 1895. pants nosaka: visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Atgādinājums pārtrauc noilgumu.

Vēršam uzmanību – ja tiesas nolēmums ir nonācis līdz tiesu izpildītājam, tad šādus prasījumus var piedzīt bez jebkāda termiņa. Noilguma termiņi attiecas tikai uz pirmstiesas posmu.

Ja lietvedība ir izbeigta un tiesu izpildītājs piedzen savus izdevumus, tad arī šim piedziņas veidam nav noilguma.

Ja Jūs vēlaties noskaidrot, kā tiek izlietoti no Jums piedzītie naudas līdzekļi, Jums kā parādniekam ir tiesības vērsties pie tiesu izpildītāja, iepazīties ar lietas materiāliem un lūgt, lai Jums izskaidro visus neskaidros jautājumus.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas