E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16496
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Lai pieprasītu pensiju ātrāk, nepieciešami dokumenti par bērna invaliditāti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2019
Ināra Zaļiznaja

Mans dēls dzimis 1988. gadā. Viņam līdz 14 gadu vecumam bija invaliditāte sakarā ar iedzimto lūpas šķeltni. Saņēmu arī pabalstu katru mēnesi. Bija veiktas vairākas operācijas. Izlasīju likumā, ka viens no vecākiem var aiziet pensijā piecus gadus ātrāk par valstī noteikto pensijas vecumu. Kur man vērsties, lai pierādītu, ka bērnam bija noteikta invaliditāte, kādi dokumenti ir nepieciešami? Paldies!

A
atbild:
07. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna vecāks, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, piecus gadus ātrāk var pieprasīt vecuma pensiju, ja laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, aprūpējis bērnu, kurš normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vismaz astoņus gadus ir bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti.

Bērna invaliditātes laiku, kas nav mazāks par 8 gadiem, pierāda ar aprūpes periodā izsniegtajiem dokumentiem atbilstoši tā laika normatīvajiem aktiem. Ja invaliditāte par kādu periodu nebija noteikta, bet ir dokumenti, kas norāda uz bērna invaliditāti, tad tie kopā ar pensijas pieprasījumu jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā.

Piemēram, tas var būt medicīniskais slēdziens, izraksts no stacionāra/ambulatoriskās pacienta kartes, konsultantu slēdziens. Izskatot pensijas pieprasījumu, VSAA nodaļa nosūtīs iesniegtos medicīniskos dokumentus Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK) izvērtēšanai. Lēmums par tiesībām uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem tiks pieņemts pēc VDEĀVK atzinuma saņemšanas.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību nosaka:

VDEĀVK sniedz atzinumu par personas līdz 18 gadu vecumam veselības stāvokļa atbilstību invaliditātes noteikšanas kritērijiem, kādi normatīvajos aktos bija paredzēti invaliditātes noteikšanai personas aprūpes laikā:

  • līdz 1999. gada 26. decembrim – atbilstoši Latvijas Republikas Veselības aizsardzības ministrijas 1990. gada 17. septembra pavēlei Nr. 214 “Par palīdzību bērniem invalīdiem”;
  • no 1999. gada 27. decembra līdz 2003. gada 31. decembrim – atbilstoši Labklājības ministrijas 1999. gada 27. decembra rīkojumam Nr. 424 “Par medicīniskām indikācijām invaliditātes noteikšanai bērniem līdz 16 gadu vecumam”.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas