E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16463
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Komunikācija ar kaimiņu par otra īpašumā pamestiem siena ruļļiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
valdis

Mans kaimiņš 2018. gada jūlija beigās sakrāva siena ruļļus uz manas zemes, iepriekš nesaskaņojot. 2019. gada janvāra beigās mutiski brīdināju, lai siena ruļļus novāc no manas zemes. Līdz šim brīdim nekas nav darīts. Vai es esmu tiesīgs uzskatīt, ja ir pagājis vairāk nekā pusgads no novietošanas brīža, ka tā ir pamesta manta, un varu izrīkoties pēc saviem ieskatiem?

A
atbild:
19. martā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Civillikuma 941. pantā ir noteikts: “Kustamas lietas, no kurām agrākais īpašnieks atteicies, izsakot to tieši vai ar lietas atmešanu, kļūst par atradēja īpašumu.”

Tādējādi uz Jūsu zemes pamesto mantu var uzskatīt par Jūsu īpašumu. Taču te būtu jāņem vērā divi aspekti: 1) siena ruļļi, raugoties no to tirgus cenas, ir materiāla vērtība; 2) svarīga tomēr ir normālu kaimiņattiecību uzturēšana un tas, ka kaimiņš, visticamāk, no siena ruļļiem tieši nav atteicies un arī neuzskata tos par sev nevajadzīgiem.

Tādēļ, ja sarunu ceļā nav bijis iespējams vienoties, ieteicams kaimiņam nosūtīt vēstuli (saglabājot kopiju), tajā nosakot termiņu, līdz kuram viņam sava kustamā manta jāaizved, un brīdinot – ja tas noteiktajā laikā netiks izdarīts, ar šo kustamo mantu rīkosities pēc saviem ieskatiem. Tas novērsīs dziļāka konflikta veidošanos un skaidrošanos par materiālo zaudējumu nodarīšanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas