E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16459
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

NĪN atvieglojuma saņemšanai jābūt deklarētam īpašniekam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Sigita

Nekustamais īpašums, dzīvojamā māja, pieder manam tēvam, kurš ir tās likumīgais vienīgais īpašnieks, no mājas ir izdeklarējies (tēvs dzīvo un ir deklarējis savu dzīvesvietu no savas mātes mantotā dzīvoklī). Mājā ir mana un manu 3 mazgadīgo bērnu (3, 10, 12 gadi) deklarētā dzīvesvieta (neesmu īpašniece). Deklarēti kā daudzbērnu ģimene esam no 2016. gada. Es maksāju pilnu NĪN nodokli. Vai pašvaldība var piešķirt NĪN 50% atlaidi kā daudzbērnu ģimenei, balstoties uz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta 1. daļas 2. apakšpunktu? Kā es saprotu, esmu pirmās pakāpes augšupējais radinieks un man šai objektā ir deklarētā dzīvesvieta. Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
07. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta (Atvieglojumi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem) 12 daļa nosaka: nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50 procentiem no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 500 eiro, par šā likuma 3. panta  pirmās daļas 2. punktā minētajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem – dzīvojamām mājām – neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Minētos atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ir īpašnieks, tātad Jūsu tēvs. Tas, ka Jūs samaksājat nodokļa rēķinu, nenozīmē, ka likuma izpratnē Jūs esat nodokļa maksātāja par šo īpašumu. Ja tēvs dzīvesvietu būtu deklarējis īpašumā, tad saskaņā ar šo normu būtu 50% nodokļa atlaide.

Pašvaldības savos saistošajos noteikumos detalizēti nosaka un paskaidro nodokļa un atvieglojumu piemērošanas kārtību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas