E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16458
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Mantojuma saņēmēja paredzamās izmaksas, ja viņš nav radinieks

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Viktors

Labdien! Tā kā man radinieku nav, vēlos pēc savas nāves novēlēt man piederošo dzīvokli cilvēkam, kurš nav mans radinieks. Ar kādām izmaksām viņam jārēķinās, kārtojot mantojuma saņemšanu un uzreiz pēc mantojuma tiesību stāšanās spēkā dzīvokli pārdodot? Dzīvokļa kadastrālā vērtība apmēram 10 000 eiro. Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2019
Latvijas notārs
Laila Lapiņa, zvērināta notāre

Ministru kabineta noteikumos (Nr. 737) noteiktā zvērināta notāra amata atlīdzība par mantojuma apliecību mantiniekiem, kam nav radniecības ar mantojuma atstājēju, bet kam par labu taisīts testaments, ir 70,43 EUR. Ja mantojamās mantas vērtība pārsniedz 854 EUR, papildus minētajai taksei – 7,5% no mantojamās mantas vērtības, kas pārsniedz 854 EUR. Zvērināts notārs iekasēs arī atlīdzību par nepieciešamo datu pārbaudi publiskos reģistros, par elektroniskā nostiprinājuma lūguma nosūtīšanu zemesgrāmatas nodaļai. Papildus tam būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis 21% apmērā.

Citos Ministru kabineta noteikumos (Nr. 1250) savukārt ir noteikta valsts nodeva lietās par apstiprināšanu mantojuma tiesībās testamentārajiem vai līgumiskajiem mantiniekiem, un tā ir 7,5% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības.

Nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā mantiniekam būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 20% apmērā no starpības starp pirkuma maksu un nekustamā īpašuma iegādes vērtību (mantojuma apliecībā norādīto nekustamā īpašuma vērtību). Ja mantinieku neapmierina Valsts zemes dienesta noteiktais nekustamā īpašuma novērtējums, mantinieks var lūgt zvērinātu notāru mantojuma lietai pievienot arī mantinieka paša noteiktu mantojamās mantas novērtējumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas