E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16453
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Jāvērtē, vai situācija ir traktējama kā bērna civiltiesiskā nolaupīšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Guntis

Labdien! Nesen atguvu atpakaļ no Anglijas savu meitu, kurai ir 11 gadi. Bijusī sieva pirms pusotra gada paņēma pie sevis uz vasaras brīvdienām un atpakaļ neatveda. Man ir atsevišķas aizgādības tiesības, un dzīvesvieta bērnam ir noteikta pie manis. Meitu viņa uz Latviju atveda pati, un meita vairs nevēlējās palikt pie mātes, tāpēc, uzzinot, ka man ir iespēja atgūt bērnu atpakaļ, apspriedos ar meitu un viņa palika Latvijā. Sakiet, lūdzu, vai ir iespējams, ka bijusī sieva var atņemt man meitu, jo pašlaik saņemu draudu vēstules par Anglijas policijas iesaistīšanos, nu jau pat par to, ka esmu nolaupījis pats savu bērnu. Paldies!

A
atbild:
06. martā, 2019

Bērna aizvešana uz pastāvīgu dzīvi citā valstī bez otra vecāka, kuram ir aizgādības tiesības, piekrišanas traktējama kā bērna civiltiesiskā nolaupīšana. Latvijā kopš 2002. gada 1. februāra ir spēkā Hāgas 1980. gada 25. oktobra konvencija par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem (turpmāk – konvencija). Konvencijas mērķi ir nodrošināt bērnu, kuri nelikumīgi aizvesti vai aizturēti kādā no valstīm, kas ir noslēgusi konvenciju, ātru atgriešanos, un nodrošināt to, ka saskarsmes tiesības saskaņā ar vienas līgumslēdzējas puses likumiem tiek respektētas arī citās līgumslēdzējās pusēs. Turklāt saskaņā ar konvencijā noteikto bērnu aizvešana vai aizturēšana tiek uzskatīta par nelikumīgu, ja aizvešanas vai aizturēšanas brīdī persona viena pati vai kopīgi faktiski realizēja tiesības uz aizgādību vai būtu realizējusi, ja to nekavētu aizvešana vai aizturēšana.

Personām, kuras uzskata, ka viņu tiesības uz aizgādību ir pārkāptas, un kuras pirms bērna aizvešanas vai aizturēšanas iepriekš faktiski realizējušas tiesības uz aizgādību, ir tiesības iesniegt pieprasījumu par bērna atgriešanos no ārvalsts pastāvīgās dzīvesvietas valstī saskaņā ar konvenciju.

Norādītajā situācijā nav iespējams viennozīmīgi atbildēt, vai bērna māte var īstenot draudus, kā to norādāt situācijas aprakstā. Lai saņemtu precīzāku konsultāciju, aicinām sazināties ar Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamentu pa tālruni 67036846, 67036836, 67036790.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas