E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16452
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Prasību noilgums maksātnespējas procesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Dana

Situācija: 2013. gadā notiek CSN (bojāts cits auto), persona pamet notikuma vietu, bet samaksā policijā sodu. 2015. gadā bojātā auto apdrošinātāji pieprasa segt CSN izraisītājam zaudējumus 300 eiro apmērā. Tiek parakstīta vienošanās par atmaksu pa daļām, tomēr parādnieks atmaksu neveic. 2018. gadā tiek saņemta vēstule no apdrošinātāja ar prasību atmaksāt 300 eiro + %, citādi vērsīsies tiesā. Tobrīd (2018) parādniekam jau ir pasludināta maksātnespēja, sastādīts atmaksas plāns. Konkrētais parāds apdrošinātāja kompānijai par CSN netika iekļauts maksātnespējas pieteikumā, jo parādnieks par šo parādu bija aizmirsis. Kādas ir parādnieka iespējas, tiesības un pienākumi šajā situācijā? Paldies!

A
atbild:
19. martā, 2019

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 73. panta 1. daļu prasījumi pret kreditoru iesniedzami administratoram mēneša laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Savukārt šī panta 2. daļa nosaka: ja kreditors nokavējis šā panta pirmajā daļā minēto prasījumu iesniegšanas termiņu, viņš savu prasījumu pret parādnieku var iesniegt termiņā, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, bet ne vēlāk kā līdz dienai, kad šajā likumā noteiktajā kārtībā sastādīts kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns. Pēc šā termiņa iestājas noilgums, līdz ar to kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku.

No minētām normām izriet, ka situācijā, ja kreditors normatīvajos aktos noteiktajā termiņā nepiesaka savus prasījumus, kreditors zaudē savas prasījumu tiesības pret parādnieku. Tādējādi parādnieks turpina ievērot apstiprināto kreditoru apmierināšanas plānu un apdrošinātāja prasības noraida kreditora statusa zaudēšanas un noilguma dēļ.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas