E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16431
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Maternitātes pabalsts darba ņēmējai un pašnodarbinātai personai vienlaikus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2019
Lida

Ja persona vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbināta persona, kā, iestājoties grūtniecības atvaļinājumam (2019. gada jūnijā), tiks veikts dekrēta naudas aprēķins? Vai pašnodarbinātā ienākumi un veiktās VSAOI par pēdējiem ceturkšņiem tiks pieskaitītas darba ņēmēja algu aprēķinam? Līdz kuram mēnesim veiktās iemaksas tiks ņemtas vērā?

A
atbild:
06. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja vienlaikus esat gan darba ņēmēja, gan pašnodarbinātā (kas veikusi sociālās iemaksas gada tajā ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī), tad maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās, summējot atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta kā darba ņēmējai, un atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta kā pašnodarbinātajai.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu kā darba ņēmējai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algām par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (sācies grūtniecības atvaļinājums). Šis 12 mēnešu periods būs no 2018. gada aprīļa līdz 2019. gada martam.

Vidējo  apdrošināšanas iemaksu algu kā pašnodarbinātajai aprēķina no iemaksu algām, no kurām faktiski veiktas iemaksas vispārējā kārtībā (32,15%) no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (430 eiro) par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas trīs mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā  iestājies apdrošināšanas gadījums (sākas grūtniecības atvaļinājums).

Ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums ir noteikts jūnijā, tas būs 2019. gada 2. ceturksnī un pašnodarbinātās vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2018. gada janvāra līdz 2018. gada decembrim.

Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 15.1 punktā ir noteikts: ja persona vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā statusā, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina, summējot atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā, un atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā.

Dati par veiktajām sociālajām iemaksām nonāk Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kas aprēķina un izmaksā maternitātes pabalstu.

Tāpēc par pabalsta aprēķināšanu konkrēti savā situācijā varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) – vai nu kādā no VSAA klientu apkalpošanas centriem, vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas