E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16423
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nepamatoti saņemta maksājuma atgūšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2019
GITA

Labdien! 20.09.2018. nopirkām automašīnu “Audi A-3” no personas, kura ir turētājs, bet īpašnieks, kā viņš izteicās, esot viņa audžutēvs. Samaksājām attiecīgo summu, sarunājām, kad 08.10.2018 beigsies TA, brauksim pie reizes pārrakstīt un iziet jaunu TA. Vēlu vakarā atbraucām mājās, otrā rītā zvanījām, vai tiešām paliek spēkā noruna, atbildes nav. Pēc tam 31.12.2018. raksta īsziņu, ka grib atpirkt atpakaļ par to pašu summu, nevis pārrakstīt, sola paņemt jau 15.01.2019., pirms tam pārskaitot vismaz pusi no summas, lai būtu droši. Atkal klusums. Tad atkal 26.02.2019. raksta īsziņu, ka 28.02.2019., goda vārds, brauks pakaļ, diena pazaudēta un atkal nekā. Rakstām – kāpēc nebiji? Esot komandējumā Vācijā, vai tad ar kājām iešot, būšot atpakaļ tikai 22.03.2019. Atkal klusums. Mums ir viņa rakstītais papīrs, ka pārdod automašīnu citam īpašniekam, pretenziju nav, visi mobilā telefona numuri, personas kodi, liecinieks arī mums ir. Ko mums tagad darīt? Griezties policijā?

A
atbild:
18. martā, 2019

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. panta 24. punktu transportlīdzekļa īpašnieks ir fiziska vai juridiska persona, uz kuras vārda transportlīdzeklis ir reģistrēts. Savukārt transportlīdzekļa turētājs saskaņā ar šī paša panta 25.punktu ir fiziskā vai juridiskā persona, kura uz tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u. c.) lieto transportlīdzekli. Transportlīdzekļa īpašnieka (īpašuma piederības) dati ir atspoguļoti transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības ailēs C2.1. un C2.2.

Rīkoties ar transportlīdzekli, to atsavināt u. c. Civillikuma 927. panta izpratnē ir tiesīgs tikai tā īpašnieks. Savukārt turētās vai jebkura cita persona to ir tiesīga veikt tikai gadījumā, ja ir saņemts attiecīgs transportlīdzekļa īpašnieka pilnvarojums. Ņemot vērā jautājumā aprakstīto situāciju, Jums ir jāvērtē, vai attiecīgais darījums ir tiesisks (t.i., vai pārdevējs ir rīkojies īpašnieka uzdevumā), un šādā gadījumā jāpieprasa transportlīdzekļa reģistrācija uz Jūsu vārda, vai arī, ja šāda pilnvarojuma nav, jāatprasa no turētāja nepamatoti saņemtie naudas līdzekļi (atprasījuma tiesības Civillikuma 2389. panta izpratnē). Ņemot vērā minēto, ir jāvērtē, vai šāds darījums ir uzskatāms par spēkā esošu Civillikuma 1415. panta izpratnē.  

Pirmšķietami minētais strīds ir vērtējams kā civiltiesiska rakstura strīds, kura izšķiršana ir pakļauta vispārīgās jurisdikcijas tiesai.

Ņemot vērā minēto, ir jāvērtē arī Jūsu kā labticīga ieguvēja aizturējumu tiesības Civillikuma 1734. panta izpratnē, ņemot vērā 1737. panta nosacījumus (attiecībā uz transportlīdzekli), līdz Jūsu prasījumu, izdevumu un zaudējumu apmierināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas