E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16411
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Bērna kopšanas atvaļinājuma maksimālais ilgums ir 1,5 gadi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Laima

Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā līdz 1,5 gadiem. Vai man ir iespēja pagarināt bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna 2 gadu vecumam? Kā ir, ja arī pēc 1,5 gadu vecuma baroju bērnu ar krūti? Pie kā ir jāgriežas, lai pagarinātu BKA?

A
atbild:
21. martā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA), ja tas ir piešķirts uz Darba likuma 156. pantā noteikto maksimālo laiku – 1,5 gadiem, pagarināt nav iespējams. Tieši tik ilgu periodu darba devējam ir pienākums garantēt Jums iespēju atgriezties savā darbavietā un amatā.

Bērna barošana ar krūti darba attiecībās dod zināmas priekšrocības ar mērķi pēc ārsta atzinuma nodrošināt sievietei komfortablākus darba apstākļus, tostarp grozot darba līguma nosacījumus uz šo periodu un nepakļaujot sievieti papildu riskam.

Šajā laikā sieviete var atteikties braukt komandējumā. Līdz bērna divu gadu vecumam ar izņēmumiem, kas noteikti Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā, darba devējs nevar uzteikt sievietei darbu.

Barojot bērnu ar krūti, visā barošanas laikā sieviete var prasīt iespēju strādāt nepilnu darba laiku, kā arī tikai ar pašas piekrišanu var tikt nozīmēta strādāt virsstundas vai nodarbināta nakts darbā.

Ja vēlēsities izmantot iespēju būt nodarbinātai nepilnu darba laiku (mazāk stundu vai dienu), par to jāvienojas rakstveidā. Samaksa darba devējam būs jāveic par faktiski nostrādāto laiku, ievērojot darba līgumā nolīgtās darba samaksas apmēru.

Diemžēl īpašos pārtraukumus darbā bērna barošanai likums (Darba likuma 146. pants) paredz tikai līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Iespēja pagarināt atvaļinājumu pēc BKA izmantošanas ir iespējama, vienīgi vienojoties ar darba devēju par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu. Tomēr darba devējam ir tiesības to nepiešķirt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas