E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16407
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Smēķēšanas telpai izvirzītās likuma prasības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Jānis

Darba vietā (birojā) ir ierīkota smēķētava uz terases, kura ir pieejama tikai no koplietošanas telpas – gaiteņa, kurš ir jāšķērso, lai nokļūtu līdz savai darba vietai (līdz ar to katru reizi, kad dodos pusdienās, uz labierīcībām, veicot darba uzdevumus pie kolēģiem, ejot uz sanāksmju telpām), un kurā arī jāuzturas, gaidot liftu.

Problēma ir tāda, ka terase no gaiteņa ir atdalīta tikai ar vienām durvīm, līdz ar to cigarešu/tabakas smaka un tabakas tvaiks, smēķēšanas radītie kaitīgie produkti regulāri ieplūst gaitenī. Jautājums ir: vai šāda veida smēķētava ir atbilstoša likuma prasībām?

Darbā apgalvo, ka, tā kā smēķētava ir uz terases, tas ir ārpus telpām, tādēļ nav jāievēro prasība (Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu 1. pants 32. punkts), ka jābūt tādai ventilācijai, ka dūmi un tvaiks neieplūstu citās telpās.

A
atbild:
26. martā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Likuma “Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums” 1. panta 32. punktā noteiktas prasības telpai, kas paredzētas smēķēšanai, proti, “telpa, kas speciāli ierādīta smēķēšanai, – smēķēšanai paredzēta atsevišķa telpa, kas ēkas tehniskās inventarizācijas plānā atzīmēta kā konstruktīvi nodalīta telpa un ir aprīkota ar nosūces ventilāciju, lai smēķēšanas radītie dūmi vai tvaiks neieplūstu citās telpās. Šajā telpā ir attiecīgs informatīvs uzraksts vai simbols. Tajā netiek sniegti iestādes, komersanta, jebkuras citas juridiskās personas vai pašnodarbinātās personas pamatpakalpojumi”.

Minētais likums nosaka, ka darba devēja pienākums ir nodrošināt nodarbinātajam darba vietu, kas nav piesārņota ar tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem un elektronisko smēķēšanas ierīču tvaiku. Nodarbinātajam ir tiesības atteikties strādāt tādā darba vietā, kur citi nodarbinātie smēķē, un šādu atteikumu nedrīkst uzskatīt par darba disciplīnas vai civildienesta noteikumu pārkāpumu (skat. 10. panta pirmo daļu).

Šajā situācijā Jums var ieteikt informēt darba devēju par Jūsu ieskatā pieļauto minētā likuma normu prasību neievērošanu un aicināt meklēt situācijas risinājumu. Ja darba devējs savas kompetences ietvaros pasākumus neveiks vai darbinieka iesniegums tiks atstāts bez izskatīšanas, Jūs varat vērties Valsts darba inspekcijā un lūgt veikt uzraudzības pasākumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas