E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16403
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Ar sapulces protokolu var iepazīties mājas lietā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Alda

Labdien! Vēlos noskaidrot, kā es kā dzīvokļa īpašniece no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieka varu saņemt pilnu (kopsapulces protokolu, kopsapulces reģistrācijas lapu) kopsapulces protokola kopiju. Pieprasot šādu informāciju, pārvaldnieks pieprasa norādīt mērķi. Kāds man kā dzīvokļa īpašniecei būtu jānorāda mērķis, lai saņemtu pilnu kopsapulces protokolu? Kāda man būtu jāuzņemas atbildība par šāda dokumenta saņemšanu? Paldies!

A
atbild:
18. martā, 2019

Nevienā normatīvajā aktā nav noteikts, ka mājas pārvaldniekam būtu jāizsniedz dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokola kopija. Dzīvokļa īpašuma likuma 20. pantā gan ir norma, ka tad, ja dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums pieņemts aptaujas veidā, nesasaucot kopsapulci, “par balsošanas rezultātiem dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks sagatavo balsošanas protokolu un piecu darbdienu laikā nosūta to visiem dzīvokļu īpašniekiem”. Šī prasība nav attiecināta uz klātienē notikušu sapulci.

Taču dzīvokļa īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu, kurā ir visu dokumentu apkopojums. Ja dzīvokļa īpašnieks, piemēram, vēlas protokola kopiju izmantot tiesas procesā, tad šis dokuments rakstveidā jāpieprasa pārvaldniekam, bet pārvaldniekam tas vai nu jāizsniedz, vai rakstveidā jāatbild ar noraidījumu. Tiesā šī atbilde būs pamats, lai tiesa izprasītu minēto dokumentu.

Taču mājas pārvaldniekam būtu jāsaprot: ja sapulcē nolemts par kādiem pienākumiem dzīvokļu īpašniekiem, kas visiem ir saistoši, tad izraksts no sapulces protokola jānosūta visiem iedzīvotājiem, lai viņi par to būtu informēti. Tas ir labas prakses jautājums.

Te gan var piebilst, ka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 11. panta sestajā daļā ir noteikts, ka pārvaldīšanas līgumā ir iekļaujams nosacījums par kārtību, kādā pārvaldnieks sniedz informāciju dzīvojamās mājas īpašniekam (dzīvokļu īpašniekiem). Tādējādi viņi paši ir tiesīgi lielā mērā noteikt, kādas ziņas un kādā veidā saņemamas no pārvaldnieka.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas