E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16401
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai kapitāla pieauguma vērtībā iekļauj arī valsts un kancelejas nodevu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
ilze

Vai, pārdodot īpašumu, kapitāla pieauguma vērtībā ieskaita arī valsts un kancelejas nodevu, kas maksāta, iegādājoties īpašumu? Vai var tikt iekļautas izmaksas arī, piemēram, par elektrības pieslēguma atjaunošanu iegādātajam īpašumam, kas pierādāms ar rēķinu? Vai tas var tikt uzskatīts par ieguldījumu nekustamajā īpašumā?

A
atbild:
18. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.9 panta “Ienākuma no kapitāla noteikšana” 5. punkta noteikumiem “kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi. Kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī samaksātie procentu maksājumi par kredītu šā kapitāla aktīva iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un kapitāla aktīva iegādes saistību. Kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi par vērtspapīru iegādi un turēšanu”.

Savukārt 5.1 punkts nosaka, ka “veiktais ieguldījums nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu, ja tie veikti pēc 1993. gada 31. decembra, un šie izdevumi nav atzīti nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības izmaksās ne pamatlīdzekļu nolietojuma veidā, ne kārtējos izdevumos”.

Par konkrētu gadījumu un izdevumu un to pamatojošu dokumentu atbilstību iepriekš minētajām likuma normām var saņemt uzziņu Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas