E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16393
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Lēmumu pieņemšana kooperatīvajās sabiedrībās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Svetlana

Mūsu garāžu kooperatīvā (GIKS) ir interesanta situācija. Dažādiem GIKS biedriem ir atsevišķas zemesgrāmatas uz garāžām un zemes domājamām daļām, un dažiem garāžas un zeme ir reģistrētas zemesgrāmatā kā GIKS (juridiska persona) īpašums. Šos cilvēkus neviens neredz – ne VID, ne tiesu izpildītājs, ne VSA, jo Civillikumā ir rakstīts, ka īpašnieks ir tas, kam īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā. Jautājums ir tāds: ja cilvēks ir GIKS biedrs, bet uz viņa vārda nekas nav reģistrēts zemesgrāmatā, vai var uzskatīt viņu par atsevišķu kopīpašnieku ar atsevišķu balsi kopīpašnieku sapulcē? Manā uzskatā: viņš var piedalīties tikai iekšējā kopējā GIKS sapulcē un balsot tikai par to, kāda būs GIKS pozīcija kopīpašnieku sapulcē. GIKS kopīpašnieku sapulcē ir viena balss kā katram, kam ir zemesgrāmata. GIKS priekšnieki nepiekrīt man tāpēc, ka viņiem tas nav izdevīgi, un turpina rīkot sanāksmes un lasīt balsojumus saskaņā ar savu metodi (visiem uz sapulci atnākušajiem ir viena balss), bet jautājumi sapulcē ir tādi, kurus var risināt tikai kopīpašnieki. Kam ir taisnība? Un kā var atrisināt šo problēmu?

A
atbild:
15. martā, 2019

Garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību darbību reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums un statūti, ciktāl tie nav pretrunā ar minētā likuma normām. Saskaņā ar minētā likuma 14. panta 3. daļupar sabiedrības biedru var būt persona, kas izmanto sabiedrības pakalpojumus un atbilst statūtos noteiktajiem biedra statusa kritērijiem”.

Tādējādi ne tikai īpašumtiesības, bet arī cita tiesiska valdījuma forma un kritēriji (piem., noma, patapinājums vai īre) var būt par pamatu attiecīgās personas uzņemšanai biedra statusā. Visiem sabiedrības biedriem ir jābūt iekļautiem biedru reģistrā, kuru saskaņā ar 16. panta 1. daļu ved sabiedrības valde. Sabiedrības augstākā pārvaldes institūcija ir biedru kopsapulce. Sabiedrības biedru kopsapulces kompetence ir noteikta likuma 31. pantā. Saskaņā ar likuma 37. panta 1. daļu “kopsapulcē katram sabiedrības biedram neatkarīgi no tam piederošo paju skaita ir viena balss”. Tātad, ja Jums ir pamatotas šaubas attiecībā uz lēmuma pieņemšanas tiesiskumu, Jums saskaņā ar likuma 41. panta 1. daļu ir tiesības iesniegt prasību tiesā, ņemot vērā šī panta 2. daļā noteikto termiņu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas