E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16390
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

No 1996. gada apdrošināšanas stāžu veido iemaksu periodi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Sergejs

Labdien! Man ir tāds jautājums – 1996. gadā strādāju SIA, par to ir ieraksts darba grāmatiņā. SIA nesamaksāja sociālo nodokli par darbiniekiem, tādēļ VSAA neskaita to nostrādāto laiku pie darba stāža. Cik man ir zināms, tiem darbiniekiem, par kuriem darba devējs nesamaksāja nodokli pēc 2011. gada, ir iespēja samaksāt to pašiem darbiniekiem, bet kādas ir iespējas atrisināt šo situāciju tiem, kas strādāja 1996. gadā?

A
atbild:
07. martā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ina Samoilova, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar tiesību normās noteikto personas apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim apliecina ar dokumentiem, savukārt no 1996. gada 1. janvāra apdrošināšanas stāžu veido apdrošināšanas iemaksu periodi, kuru laikā persona bijusi obligāti sociāli apdrošināmā persona kā darba ņēmējs, par kuru veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas. Tas nozīmē, ka ieraksti darba grāmatiņā pēc 1996. gada 1. janvāra apdrošināšanas stāžu neapliecina.

Darba devēja pienākums ir iesniegt ziņojumus Valsts ieņēmumu dienestā (VID) par darba tiesisko attiecību uzsākšanu, darba tiesisko attiecību izbeigšanu un katras sociāli apdrošinātās personas ienākumiem un sociālās apdrošināšanas iemaksām. Savukārt VID sniedz ziņas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), lai  VSAA varētu reģistrēt katras personas apdrošināšanas periodu, apdrošināšanas iemaksu algu un uzkrāto pensijas kapitālu.

Periodā no 1996. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 31. decembrim personām, kuras reģistrētas kā darba ņēmēji, apdrošināšanas stāžu veido mēneši, kuros veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas. 

No 2011. gada 1. janvāra pensiju apdrošināšanas gadījumā iemaksām ir jābūt faktiski veiktām. Tādējādi no 2011. gada 1. janvāra, ja darba devējs nav veicis obligātās iemaksas, darba ņēmējs, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, var pats veikt obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Detalizētu informāciju par konkrētu periodu varat iegūt, vēršoties VSAA nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas