E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16381
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Maksa par dizainparauga licences izmantošanu ir autoratlīdzības ienākums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Krišs

Labdien! Vai fiziskai personai ir jāmaksā nodoklis par tai piederoša reģistrēta dizainparauga licences izmantošanas tiesību nodošanu juridiskai personai? Juridiska persona plāno veikt simbolisku maksājumu, ar kuru saņem tiesības izmantot dizainu. Šis ir vienreizējs pasākums, un šādā veidā netiek plānota regulāra ienākumu gūšana, tāpēc tam nevar piemērot kādu no saimniecisko darbību raksturojošiem punktiem. Ja, jā, tad kādas darbības ir jāveic?

A
atbild:
15. martā, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Maksa par dizainparauga licences izmantošanu ir autoratlīdzības ienākums.

Pie fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no intelektuālā īpašuma un tiesībām uz to (autoratlīdzība, izpildītājatlīdzība, zinātnes, literatūras un mākslas darbu, atklājumu, izgudrojumu un rūpniecisko paraugu autoru un viņu mantinieku honorāri), kā arī no tiesībām izmantot tiesības uz intelektuālo īpašumu.

Ienākumiem no autoratlīdzības taksācijas gada laikā piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 20 procentu apmērā. Juridiskai personai, izmaksājot fiziskai personai ienākumu no autoratlīdzības, ir pienākums nodokli ieturēt izmaksas vietā.

Savukārt ienākuma saņēmējs, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, piemēro progresīvo nodokļa likmi atkarībā no gada apliekamā ienākuma apmēra.

Par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanu paskaidrojam:

Pašnodarbinātais ir persona, kura saņem autoratlīdzību un obligātās iemaksas veic par to mēnesi, kurā ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) ir sasnieguši 430 eiro mēnesī. Ja ienākumi ir mazāki, tad iemaksas var neveikt.

Tāpat, ja autoratlīdzības saņēmējs ir sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs un par kuru obligātās iemaksas veic darba devējs no algas, kas ir lielāka par valstī noteikto minimālo algu 430 eiro, un paralēli saņem vienreizēju atlīdzu par dizainparauga licences izmantošanas tiesību nodošanu, kas sasniedz 430 eiro, personai nav jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam un nav jāveic obligātās iemaksas no autoratlīdzības kā pašnodarbinātai personai.

Turklāt autoratlīdzības izmaksātājs no saviem līdzekļiem maksā obligātās iemaksas piecu procentu apmērā no šīs autoratlīdzības saņēmēja valsts pensiju apdrošināšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas