E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16374
Lasīšanai: 2 minūtes

Virsstundu darbs – saskaņā ar darba līgumā noteikto

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Andrejs

Labdien! Sakiet, lūdzu, cik virsstundu un cik ilgs atpūtas laiks pienākas darbiniekiem sekojošā situācijā: 2019. gada 18. janvārī plkst. 08.00 sākas darba diena un turpinās līdz 16.30. Darbinieki dodas prom no darba. Tās pašas dienas plkst. 23.00 darbinieki tiek informēti, ka jāierodas darbā, 30 minūšu laikā darbinieki ierodas darbavietā un sāk darbu (nepārtrauktu) un beidz 2019. gada 19. janvārī plkst. 23.00. Paldies par atbildi!

A
atbild:
25. februārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

No Jūsu jautājumā ietvertās informācijas nevar spriest par situācijas faktiskajiem apstākļiem un sniegt Jums korektu atbildi.  Lai spriestu par situāciju, tostarp virsstundām, ir jāzina Jūsu darba līguma noteikumi – nolīgtais darba laika veids, pārskata periods summētā darba laika gadījumā.

Līdz ar to, ja uzskatāt, ka darba devējs ir pārkāpis Jūsu tiesības uz atpūtas laiku, Jums var ieteikt ar lūgumu pēc konsultācijas vērsties Valsts darba inspekcijā. Līdzi obligāti būtu ņemams Jūsu darba līguma eksemplārs, vēlams, arī iekšējās kārtības noteikumi, kā arī jābūt gatavībai precīzi aprakstīt situāciju.  

Patlaban varu piedāvāt šādu atbildes versiju, kura ir nepilnīga (taču – pielāgota jautājumam).

Darbiniekam jāveic darbs nolīgtajā darba laikā, kurš ir norādīts darba līgumā.

Virsstundu darbs veicams tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to ir vienojušies rakstveidā. Tikai Darba likuma 136. panta trešajā daļā norādītajos izņēmuma gadījumos darba devējs ir tiesīgs nodarbināt darbinieku virsstundu darbā bez viņa rakstveida piekrišanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas