E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16373
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā noskaidrot, vai pienākas piemaksa par darbu īpaša riska grupā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
indra

Vai pienākas piemaksa par darbu riska grupā? Esmu aprūpētājs aprūpes centrā. Ir saskare ar fēcēm, brūcēm, sekrētiem.

A
atbild:
25. februārī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Valsts un pašvaldību institūciju aprūpes centros nodarbināto aprūpētāju darba samaksu nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 66 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību”.

Šo noteikumu 9. pielikumā ir norādītas tās iestādes un amatu grupas, kurās darba pienākumu izpilde ir saistīta ar īpašu risku, kā arī nodarbinātie, kuriem ir tiesības uz piemaksas (līdz 25% no noteiktās mēnešalgas) saņemšanu.

Savukārt pielikuma 5. punkts nosaka, ka “ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem un institūcijas invalīdiem ar redzes traucējumiem, kurās ir paaugstināts risks darbinieku (sociālā darba speciālistu, ārstniecības personu, sociālo pedagogu un aprūpētāju) drošībai vai veselībai”, iekļautas to iestāžu sarakstā, kurās darba pienākumu izpilde ir saistīta ar īpašu risku.

Sekojoši katrai iestādei normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir pienākums izvērtēt savu nodarbināto darba vietas un veicamos darbus, nosakot darba vides faktorus un konstatējot riska faktorus, kuri ietekmē vai var ietekmēt darbinieka drošību un veselību.

Tas nozīmē, ka katra iestāde pati nosaka, kuru amatu nodarbinātie ir pakļauti īpašam riskam un kuriem par to ir nosakāma piemaksa pie darba algas. Jums būtu jāiepazīstas ar iestādes iekšējiem dokumentiem, kuros ir noteiktas īpaša riska grupas. Tas ļaus noskaidrot, vai Jūsu ieņemamais amats tajā iekļauts, attiecīgi noskaidrojot arī jautājumu par piemaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas