E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16372
Lasīšanai: 3 minūtes

Naudas soda piedziņa par administratīvo pārkāpumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Viktors

Labdien! Situācijas apraksts: laika posmā no 1999. gada līdz apmēram 2004. gadam tiku sodīts par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, šķiet, trīs četri sodi kopumā par viegliem pārkāpumiem, sodi, kurus neapmaksāju (jaunības dumjība, naudas trūkums), bet vēlāk jau par tiem vienkārši aizmirsu. Pēdējais sods nodots izpildei 2004. gadā. Pēdējo vēstuli no tiesu izpildītāja saņēmu 2009. gadā, kad man arestēja arī bankas kontu un noņēma līdzekļus sodu apmaksai. Toreiz līdzekļu tur bija pamaz un sodu apmaksa notika daļēji, un kopš tā laika vispār aizmirsu, ka tādi bija. Bet liels bija mans pārsteigums šodien, 2019. gada 13. februārī, tātad pēc 15 gadiem, konstatējot, ka, pamatojoties uz šo sodu piedziņu, ir arestēts mans bankas konts, noņemtas komisijas par piedziņas ierosināšanu. Un līdz ar to rodas jautājums – vai tas vispār ir iespējams, ka 15–20 gadus piedzen administratīvo sodu, kurš, spriežot pēc summas, nu jau ir izaudzis vairākkārt lielāks? Šķiet, kaut kur lasīju, ka zvērināti tiesu izpildītāji administratīvo sodu var piedzīt piecu gadu termiņā no piedziņas lietas ierosināšanas. Paldies!

A
atbild:
14. februārī, 2019

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 300. pants nosaka: ja parādnieks nav samaksājis naudas sodu šā kodeksa 299. pantā un 299.1 panta trešajā daļā noteiktajā termiņā, piedziņu veic tiesu izpildītājs Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei. Ja lēmuma izpildi aptur saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem par izpildu lietvedības apturēšanu, noilguma laiks tiek apturēts līdz izpildu lietvedības atjaunošanai.

Ja ir iestājies šis 5 gadu noilgums, tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 563. panta pirmās daļas 4. punktu izbeidz izpildu lietvedību attiecībā uz administratīvā soda piedziņu.

Tomēr tiesu izpildītājs turpina piedzīt radušos sprieduma izpildes izdevumus, un attiecībā uz tiesu izpildītāja izdevumiem noilgums neiestājas.

Visticamāk, Jūsu gadījumā tiesu izpildītājs piedzen savus izdevumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas