E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16365
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Elīna

Labdien! Pašlaik, kopš 2018. gada decembra sākuma, esmu ieguvusi bezdarbnieka statusu un saņemu bezdarbnieka pabalstu. Esmu bērniņa gaidībās, augusta vidū plānota bērniņa dzimšana. Tāpēc gribēju jautāt – ja atsāku strādāt martā līdz dekrēta atvaļinājumam, vai pēc 18 mēnešu dekrēta atvaļinājuma varēšu saņemt bezdarbnieka pabalstu un kā tiks aprēķināts pabalsta lielums?

A
atbild:
18. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Valsts apdrošina bezdarba gadījumam (veic sociālās apdrošināšanas iemaksas) par vienu no vecākiem periodā, kad tiek kopts bērns līdz pusotra gada vecumam un tiek saņemts bērna kopšanas vai vecāku pabalsts. Līdz ar to veidojas nepieciešamais periods tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu.

Vidējo iemaksu algu aprēķina pēc iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, ir būts bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējam nebija jāveic, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, “atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Kad iegūts bezdarbnieka statuss, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka, pabalstu aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrētiem sociāli apdrošinātas personas datiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas