E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16330
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Grūtnieci atlaist nedrīkst

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2019
Madara

Labdien! Vēlos uzzināt atbildes uz dažiem jautājumiem. Esmu grūtniece, jau 11. nedēļā, ar pirmo februāri aizgāju no vecā darba, iestājos bezdarbniekos, šobrīd esmu darba meklējumos. Gribēju zināt, vai grūtnieci nevar atlaist pārbaudes laikā, ja sāk strādāt citu darbu, un vai pienāksies dekrēta naudiņas? Un ar kuru nedēļu iet dekrētā? Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 109. panta pirmajā daļā ir noteikts aizliegums uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, izņemot gadījumus, kas noteikti Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.

Darba likuma komentāros ir paskaidrots, ka uzteikuma aizliegums ir attiecināms arī uz uzteikumu pārbaudes laikā.

Tas nozīmē, ka Darba likuma 109. panta pirmā daļa ir atzīstama par speciālo normu, līdz ar to grūtnieci ir iespējams atlaist tikai gadījumos, kas ir tieši paredzēti Darba likuma 109. panta pirmajā daļā. Tātad grūtnieci var atlaist sekojošos gadījumos:

  • darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību;
  • darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību;
  • darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
  • darbinieks, veicot darbu, bijis alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  • darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;
  • tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.​

Būtu jāņem vērā – lai darbotos aizliegums darbinieci atlaist, darba devējam jābūt informētam par darbinieces grūtniecību. Darba likumā termiņš, līdz kuram darbiniecei savas grūtniecības fakts jādara zināms darba devējam, nav noteikts. Tomēr paziņošanas fakts ir svarīgs, lai darba devējs ievērotu Darba likuma normas. Paziņojumu par grūtniecību ir ieteicams izdarīt rakstveidā, saņemot darba devēja parakstu vai atzīmi par paziņojuma saņemšanu, lai izslēgtu jebkādus iespējamos strīdus par to, vai uz darba līguma uzteikuma brīdi darba devējs bija informēts par darbinieces grūtniecību.

Laiku, kad varat doties grūtniecības atvaļinājumā, nosaka ārsts, pie kura esat stājusies grūtniecības uzskaitē, izsniedzot darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” 18.2. punktam darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas.

Ja esat uzsākusi medicīnisko aprūpi sakarā ar grūtniecību līdz grūtniecības 12. nedēļai un esat izpildījusi visus ārsta norādījumus, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz pat agrāk – no grūtniecības 30. nedēļas.

Tā sauktā dekrēta nauda jeb maternitātes pabalsts, ko maksā valsts VSAA personā, pienākas sievietēm, kas tobrīd ir darba attiecībās.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas