E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16328
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Īpašniekam jāpārbauda, kam viņš dod automašīnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2019
Braucējs

Labdien! Man ir jautājums. Ja automašīna ir uz mana vārda (ierakstīts tehniskajā pasē), bet ar to pārvietojas persona, kurai nav vadītāja apliecības, kāds sods par to draud man, ja aptur Ceļu policija un šī automašīna iesaistīta kādā avārijā?

A
atbild:
15. februārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 19. panta trešajā daļā ir noteikts, ka ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus. Proti, katram ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī citas personas ceļu satiksmes norisē izpildīs noteiktās prasības.

Visiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāievēro Ceļu satiksmes noteikumi (CSN) un jābrauc ar vislielāko uzmanību, kā arī transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) jāizvērtē, kam viņš nodod lietošanā savu transportlīdzekli, jo īpaši tamdēļ, ka transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots.

CSL 20. panta trešais punkts nosaka, ka transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, izņemot gadījumus, kad CSN paredzētajā kārtībā notiek transportlīdzekļa vadīšanas apmācība vai vadīšanas iemaņu pārbaude. Tātad transportlīdzekļa īpašniekam, dodot vadīt savu transportlīdzekli kādai citai personai, jāpārliecinās, vai šai personai ir attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība.

Vienlaikus CSL 1. panta 28. punkts paredz, ka “transportlīdzekļa vadītājs ir fiziskā persona, kas vada transportlīdzekli (..)”. Arī atbildība par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (tās nav noteiktā kārtībā iegūtas), ir noteikta LAPK 149.panta sestajā daļā, kurā šādos gadījumos paredzēts transportlīdzekļa vadītājam uzlikt naudas sodu no 280 līdz 430 eiro apmērā.

Taču, kas attiecas uz zaudējumu atlīdzināšanu, CSL 44. panta trešais punkts nosaka, ka gadījumos, kad transportlīdzeklis ir nodots turētājam, par nodarītajiem zaudējumiem atbild turētājs, ja viņš nav vienojies ar īpašnieku par citādu zaudējumu segšanas kārtību. Tomēr, ja turētājs atrodas prombūtnē (ārpus valsts robežām), nav zināma viņa dzīvesvieta vai pilnīga zaudējuma piedziņa no viņa nav iespējama, par zaudējumu atbild transportlīdzekļa īpašnieks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas