E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16313
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Pašnodarbinātā sociālo iemaksu objekts ir ienākums no saimnieciskās darbības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2019
Baiba

Esmu pašnodarbināta persona. Vai es pie saviem ikmēneša izdevumiem varu rēķināt klāt 230 eiro par savu apgādājamo bērnu? Tādā gadījumā mani ienākumi nepārsniegs 430 eiro mēnesī, līdz ar to maksāšu tikai 5% pensijas apdrošināšanai?

A
atbild:
28. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātie obligāto iemaksu objekta noteikšanas vajadzībām ienākumu, no kura veicamas obligātās iemaksas, nosaka kā konkrētā mēneša saimnieciskās darbības ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14. panta otrajā daļā noteikts: “Pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no preču ražošanas, darbu izpildes, pakalpojumu sniegšanas, radošās un profesionālās darbības un citi ienākumi no saimnieciskās darbības.”

Savukārt šī panta 22. daļā ir konkretizēts: “Šā panta otrajā daļā minētais pašnodarbinātā ienākums ir ienākums no saimnieciskās darbības, kas aprēķināts saskaņā ar likumu Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, nepiemērojot likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 11. panta 3.daļā un 11.1 panta 6.1 daļā noteikto saimnieciskās darbības izdevumu atskaitīšanas ierobežojumu.”

Nodokļa atvieglojums par apgādājamo nav saimnieciskās darbības izdevumi, bet gan summa, par kuru arī pašnodarbinātais var samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas