E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16302
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
3
3

Ja nav cita piebraucamā ceļa, servitūts nav atceļams

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2019
Elīna

Labdien! Vēlos uzzināt, vai ir vērts tērēt laiku un resursus, vēršoties tiesā ar šādu prasību: pilsētvides situācija. Uz mana īpašuma uz līguma pamata ir nodibināts servitūta ceļš, kas ierakstīts zemesgrāmatā (to izdarījis iepriekšējais saimnieks pirms vairākiem gadiem), lai piekļūtu zemes gabalam, kas tika atdalīts no saimniekam piederošās zemes teritorijas. Zemi iegādājās persona, kurai blakus piederēja jau viens zemes gabals, tādā veidā apvienojot zemes gabalus vienā adresē, tādējādi šobrīd reāli dabā adrese, kurai par labu tika dibināts servitūta ceļš, neeksistē. Apvienotajam zemes gabalam ir piekļuve pie lielā ceļa, bet ne dabā, un, iespējams, arī uz papīra vēl ceļi nav iezīmēti, jo šobrīd tur ir tikai liela pļava, potenciāli komercplatības izmantošanai. Servitūts ļoti neērti sadala manu īpašumu divās daļās, kā rezultātā nevaru pilnvērtīgi izmantot sev piederošo īpašumu. Šobrīd servitūta ceļš arī reāli netiek lietots, bet man nav iespējas būvēt ēku, jo tai ir nepieciešama daļa no servitūtam paredzētās teritorijas. Vai tiesa būtu labvēlīga atsaukt servitūta nepieciešamību šādā gadījumā? Servitūta lietotājs nav ieinteresēts atteikties labprātīgi no līguma, jo viņam tas nav izdevīgi – nevēlas savā īpašumā aizņemt teritoriju ar ceļu. Ja ir kas neskaidrs, labprāt paskaidrošu.

A
atbild:
28. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Galvenais noteikums ceļa servitūta nodibināšanai ir nosacījums, ka īpašumam no valsts vai pašvaldības ceļa nav iespējams citādi piekļūt, kā vien šķērsojot citam īpašniekam piederošu īpašumu. Likuma “Par autoceļiem” 61. panta pirmā daļa nosaka: ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.

Neiepazīstoties ar zemes īpašuma dokumentiem un plāniem, konkrētu atbildi sniegt nav iespējams, taču no jautājumā iekļautās informācijas var noprast, ka jaunizveidotais zemes īpašums atrodas pie lielā ceļa, taču piebrauktuve tam nav iezīmēta ne zemes plānos, ne arī faktiski dabā izveidota.

Civillikuma 1237. pantā cita starpā ir šāds regulējums: kā personālie, tā reālie servitūti izbeidzas ar atteikšanos no tiem, kā arī ar atceļoša nosacījuma iestāšanos. Šajā gadījumā atceļošs nosacījums rastos tad, ja no lielā ceļa uz kaimiņa īpašumu būtu izbūvēts piebraucamais ceļš, kura dēļ esošais servitūta ceļš vairs nebūtu vajadzīgs.

Civillikumā (1238. pants) vēl ir šāda norma: “Atteikties no piederoša servitūta var vai nu noteikti ar līgumu, ar kuru servitūta izlietotājs pārved to atpakaļ uz kalpojošās lietas īpašnieku, vai klusējot, ar to, ka servitūta izlietotājs piekrīt tādai kalpojošās lietas īpašnieka darbībai, ar kuru servitūtu izlietošana nav savienojama.”

Tas nozīmē, ka ceļa servitūtu varētu izbeigt tad, ja ar valdošā īpašuma īpašnieku izdotos panākt vienošanos, ka viņš oficiāli izbūvē citu piebraucamo ceļu un atsakās no esošā ceļa servitūta.

Visas ar ceļa servitūtu saistītās domstarpības ir risināmas tiesas ceļā. Ja izvēlaties šādu risinājumu, pirms tam ieteicama profesionāla jurista konsultācija.

Plašāka informācija par ceļa servitūta nodibināšanu un izmantošanu izlasāma LV portāla skaidrojumā Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas