E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16292
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darba izpildes kontrole

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2019
Dmitrijs

Labdien! Jautājums no vairākiem jautājumiem. Situācija sekojoša. Es strādāju par autobusa vadītāju uzņēmumā A. Mūs kontrolē SIA “Dorsimus”. Ja uzņēmumam “Dorsimus” atstāj autobusu, autovadītājam ir pienākums (mutisks, nav reglamentēts ar tiesību aktiem (vismaz es, jautājuma autors, neatradu)) iedot ceļazīmi, kur ir minēts vārds un uzvārds. Jautājums: cik tas ir likumiski no personas datu aizsardzības viedokļa? Otrs jautājums. Ja “Dorsimus” konstatē pārkāpumu, darbinieki raksta aktu un ceļazīmē norāda, ka tiek uzrakstīts akts, bez akta numura, vienkārši vārds “akts”. Akts tiek rakstīts vienā eksemplārā, un to tiek piedāvāts (ne vienmēr, bet parasti) vadītajam parakstīt. Akta kopiju nedod autovadītājam. Cik tas ir likumiski – nedot autovadītājam parakstītā akta kopiju vai nofotografēt aktu, jo bez paraksta nevar ierakstīt savus paskaidrojumus uzreiz uz vietas?

A
atbild:
12. martā, 2019

Par autotransporta privāttiesiskās kontroles funkcijas veikšanu starp Jūsu uzņēmumu A un kontrolējošo uzņēmu ir jābūt noslēgtam līgumam. Minētajā līgumā ir jānosaka pārbaudes apjoms un līdzekļi. Attiecīgajā situācijā uzņēmums A deleģē kontrolējošam uzņēmumam uzdevumu cita starpā arī veikt personas datu apstrādi (ceļazīmē iekļautie dati). Personas datu apstrādi ES, sākot ar 2018. gada 25. maiju, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kuras 24., 26. un 28. pants nosaka personas datu pārziņa un apstrādātāja pienākumus. Tas, ka ceļazīmē ir norādīti autotransporta vadītāja dati, ir pamatojams ar likuma “Par grāmatvedību” 7. pantu, jo ceļazīme cita starpā ir attaisnojuma dokuments grāmatvedības uzskaites vešanā. Savukārt šī dokumenta nodošana kontrolējošā uzņēmuma darbiniekam bez Jūsu darba devēja tieša rīkojuma nav pieļaujama. Tas nozīmē, ka Jūsu darba devējam kādā no iekšējiem normatīvajiem aktiem ir jānosaka kārtība, kādā tiek veikta transportlīdzekļa kontrole uz ceļa, un nododamo (kontrolējamo) dokumentu apjoms.

Atbildot uz otro jautājuma daļu, paskaidrojam, ka dokumentu aprite (aktu skaits), visticamāk, ir noteikta sadarbības līgumā starp Jūsu pārstāvēto uzņēmumu A un kontrolējošo uzņēmumu. Tādējādi par dokumentu aprites kārtību sākotnēji Jums būtu jāvēršas pie Jūsu darba devēja A ar lūgumu izskaidrot dokumentu apriti transportlīdzekļa kontroles brīdī uz ceļa. Ja Jūsu darba devējs šādu informāciju Jums sniegt atsakās un šādā veidā Jums kā darbiniekam tiek radītas nelabvēlīgas sekas, Jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar motivētu sūdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas