E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16272
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Kad uzturlīdzekļi bērniem jānorāda ienākumu deklarācijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2019
Zanda

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai ienākumu deklarācijā man ir jāuzrāda arī uzturlīdzekļi bērniem, kurus saņemu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda?

A
atbild:
12. februārī, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Atbilstoši likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam uzturnauda netiek ietverta gada apliekamajā ienākumā un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) netiek aplikta.

Gada ienākumu deklarācijā tiek uzrādīti visi kalendāra gadā gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro gadā.

Tādējādi tikai tad, ja no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemtie uzturlīdzekļi bērniem kopā ar citiem neapliekamiem ienākumiem pārsniedz 4000 eiro gadā, tie jāuzrāda gada ienākumu deklarācijā. Gada ienākumu deklarācija šādā gadījumā jāiesniedz obligāti no 1. marta līdz 1. jūnijam, bet, ja taksācijas gada ienākumi pārsniedz 55 000 eiro, no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam.

Savukārt, ja no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemtie uzturlīdzekļi bērniem nepārsniedz 4000 eiro gadā un nav saņemti citi neapliekami ienākumi, gada ienākumu deklarāciju var iesniegt brīvprātīgi, lai, piemēram, atgūtu pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem.   

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas