E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16263
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Līguma nosacījumi jāņem vērā abām pusēm

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2019
Krišs

Labdien! Ja īres līgumā ir skaidri atrunāti soļi, kā tiek pagarināts īres līgums (šajā gadījumā – iemaksājot konkrētu summu), vai izīrētājs var pamatoti atteikt pagarinājumu, ja īrnieks dzīvokli ir nodevis apakšīrē kārtībā, kādā to nosaka īres līgums un LR likumi?

A
atbild:
21. februārī, 2019

Ja abi līguma slēdzēji ir vienojušies par konkrētiem nosacījumiem, kas iekļauti līgumā, tad šie nosacījumi ir saistoši abām pusēm. Kā saprotams no pieejamās informācijas, līgumā ir atrunāts, ka dzīvokli drīkst nodot apakšīrē un ka īres līgums tiek pagarināts, īrniekam iemaksājot noteiktu summu. Izīrētājam tas ir jāpilda, it sevišķi, ja iemaksāta līgumā minētā naudas summa.

Likuma Par dzīvojamo telpu īri 6. pantā ir noteikts: “Ja dzīvojamās telpas īres līgums noslēgts uz noteiktu laiku, līguma termiņam izbeidzoties, īrnieka pienākums ir atbrīvot dzīvojamo telpu, izņemot gadījumu, kad līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu. Gadījumā, kad līgumā ietverta saistība, kas paredz īrnieka tiesības prasīt līguma pagarināšanu, izīrētājam ir tiesības atteikt īres līguma pagarināšanu, ja:

  1. īrnieks nepilda pienākumus, kas noteikti īres līgumā;
  2. dzīvojamā telpa nepieciešama īpašnieka vai viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai;
  3. dzīvojamā māja ir nojaucama vai arī dzīvojamā mājā (dzīvojamā telpā) jāveic kapitālais remonts saskaņā ar šā likuma 28.3 panta pirmo daļu un 28.4 panta pirmo un otro daļu.

Izīrētāja atteikumu pagarināt dzīvojamās telpas īres līgumu īrnieks var pārsūdzēt tiesā.”

Ir ļoti precīzi jāskatās, kas rakstīts īres līgumā: vai patiešām precīzi ir definēti nosacījumi par īres līguma pagarināšanu un atļauju dzīvojamo platību nodot apakšīrē. Ja tā nav, tad izīrētājs izmanto savas tiesības īres līgumu nepagarināt. Savukārt, ja izīrētājs pārkāpj īres līguma nosacījumus, īrnieks atteikumu pagarināt īres līgumu var pārsūdzēt tiesā.

Taču uzreiz var piebilst, ka šis process nebūs ātrs un vienkāršs un kvalitatīva pieteikuma sagatavošanai ieteicama jurista vai pieredzējuša eksperta palīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas