E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16248
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības uz bezdarbnieka statusu – ja nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2019
Rita

Ja ir darba attiecības ar uzņēmumu, kurā ir iesniegta arī darba grāmatiņa nodokļu atvieglojumiem, un paralēli no cita uzņēmuma ik pa laikam tiek saņemtas arī autoratlīdzības (honorāri līdz 50 eiro mēnesī, neregulāri), par kuriem automātiski tiek atvilkti arī vajadzīgie nodokļi, vai, pārtraucot darba attiecības uzņēmumā, drīkst stāties bezdarbniekos un paralēli turpināt saņemt neregulāras autoratlīdzības?

A
atbild:
11. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu var iegūt pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas, ja persona atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteiktajiem bezdarbnieka statusa iegūšanas kritērijiem. Likums nosaka, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Bezdarbnieka statuss tiek zaudēts, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu uz nenoteiktu laiku vai uz laiku, kas ilgāks par diviem mēnešiem.

Tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 430 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro.

Bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu, reģistrējoties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), var iegūt un saglabāt tie pašnodarbinātie, kuru ienākumi nesasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru – pašreiz tie ir 430 eiro mēnesī.

No tiesību aktiem izriet, ka par pašnodarbināto jāreģistrējas tad, ja ienākums mēnesī ir vismaz 430 eiro. Mazāki ienākumi no autoratlīdzības, no kuras obligātās iemaksas tiek veiktas 5% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai, neietekmē tiesības uz bezdarbnieka statusu.

Vienlaikus jāuzsver, ka bezdarbnieka pienākumi ir noteikti Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Kad pēc darba attiecību izbeigšanas reģistrēsities bezdarbnieka statusā, Jūsu pienākumus un tiesības paskaidros NVA speciālists.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas