E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16237
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Aizgādnības tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2019
Kristine

Labdien! Rīgas bāriņtiesa man grib pārtraukt aprūpes tiesības sakarā ar to, ka es esmu iesniegusi prasību tiesā par dzīvesvietas noteikšanu, saskarsmi. 11. februārī būs tiesa, rajona tiesa, 7. februārī būs bāriņtiesa. Atdzinumu Rīgas bāriņtiesa nedeva rajona tiesai. Bērns dzīvo pie tēva, viņš ciemojas pie tēva, kurš lieto alkoholu, neseko bērna skolas gaitām, neinteresējas par veselības stāvokli, bērnu noskaņoja pret mani un uzstāj, ka dēlam jādzīvo pie viņa. Man ir visādi pierādījumi – gan no policijas, gan no prokuratūras. Es zvanīju Rīgas bāriņtiesas loceklei, lai uzzinātu, par ko man ņems dēlu nost, vēlējos pierakstīties uz pieņemšanas laiku, viņa kategoriskā tonī atbildēja: “Jūs nenāksiet uz pieņemšanu nevienu reizi!” Nebija apsekošanas.

A
atbild:
07. martā, 2019

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 17. panta 1. punktu bāriņtiesa aizstāv bērna vai aizgādnībā esošās personas personiskās un mantiskās intereses un izvērtē, vai vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības. Savukārt saskaņā ar 16. panta 4. punktu bāriņtiesām ir tiesības uzaicināt personas uz pārrunām un pieprasīt no tām paskaidrojumus par bērna vai aizgādnībā esošās personas personisko un mantisko tiesību aizsardzību. Bāriņtiesa saskaņā ar iepriekšminētā likuma 19. panta 2. daļu izšķir vecāku domstarpības bērna aizgādības jautājumos (izņemot domstarpības par bērna dzīvesvietas noteikšanu) un, ja nepieciešams, pieņem lēmumu.

Kā izriet no uzdotā jautājuma, bāriņtiesā tiek lemts jautājums par aizgādnības tiesību maiņu, tādējādi bāriņtiesas kompetencē ir šāda jautājuma izskatīšana, ja bāriņtiesa konstatē Bāriņtiesu likuma 22. pantā noteikto.

Aizgādnības tiesību maiņas pamatotība ir bāriņtiesas kompetences jautājums. Bāriņtiesu likuma 31. panta 1. daļas 6. punkts nosaka bāriņtiesas pienākumu katru gadu pārbaudīt aizbilstamā dzīves apstākļus aizbildņa ģimenē, veicot apsekošanu. Ir jāvērtē, vai apsekošanas neveikšana ir aizgādņa darbības vai bezdarbības rezultāts, kas konkrētajā situācijā, vērtējot pēc uzdotā jautājuma būtības, cita starpā var būt pamats aizgādnības maiņai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas