E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16229
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
6
2
6

Ienākumu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā ietekme uz vecāku pabalsta apmēru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2019
Jana

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (tas beigsies 2020. gada martā) un saņemu visus nepieciešamos un līdz ar to saistītos pabalstus no valsts. Brīvajā brīdī vēlētos sākt nodarboties ar fotografēšanu un savas fotogrāfijas pārdot man nepiederošās mājaslapās (“mikrostokos”). Ir radušies šādi jautājumi: 1. Vai līdz ar piepelnīšanos (laiku pa laikam saņemot kādu naudas summu) es zaudēju visus pabalstus, kas saistīti ar bērna kopšanas atvaļinājumu? 2. Vai varu reģistrēties kā pašnodarbinātā un vienlaikus saņemt pabalstus? 3. No kādiem ienākumiem var sevi uzskatīt par pašnodarbināto? 4. Vai, izņemot patentmaksu, man būtu jāmaksā vēl kādi nodokļi? 5. Ja par savu bilžu pārdošanu saņemu atlīdzību vienu reizi gadā, tad arī ir jāmaksā nodokļi? Un no kādas summas? 6. Ja atlīdzība tiek saņemta “PayPal” vai citos kontos, kā tie jāuzrāda VID? 7. Vai un kā ir iespējams nopirkt autortiesības uz saviem darbiem, kas apliecina, ka tieši es esmu savu darbu autore? Paldies!

A
atbild:
18. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja regulāri gūsiet ienākumus, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam.

Ja mēnesī ienākumi sasniedz 430 eiro, kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 32,15%. Maksājums jāveic reizi ceturksnī par katru mēnesi. Ja tiek maksāta vispārējā sociālo iemaksu likme (32,15%), tā ietver arī vecāku apdrošināšanu. Līdz ar to piešķirtais vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā, jo personai, kura neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī). To nemainīgā apmērā maksā neatkarīgi no tā, vai vecāks strādā vai nestrādā vai ir pašnodarbināta persona. Arī ģimenes valsts pabalstu, ko valsts maksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas, darba ienākumi vai pašnodarbinātā ienākumi neietekmē.

Ja ienākumi ir mazāki par 430 eiro mēnesī, arī ir jāveic sociālās iemaksas – tikai 5% pensijas apdrošināšanai. 5% iemaksas neietekmē tiesības saņemt piešķirto sociālās apdrošināšanas pabalstu – vecāku pabalstu – par bērnu.

Ja izvēlēsities maksāt patentmaksu, tad tas būs vienīgais nodokļu maksājums (100 eiro Rīgā, 50 eiro ārpus Rīgas), nekādi citi maksājumi nav jāveic. Taču likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka ierobežojumu: nodokļu maksātājs, kas veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu, vienlaikus nevar būt pakalpojumu sniedzējs saimnieciskās darbības veicējam (komersantam) viņa saimnieciskās darbības ietvaros, ja saimnieciskās darbības veicējs (komersants) darbojas tajā pašā saimnieciskās darbības jomā, par kuru patentmaksas maksātājs maksā patentmaksu. Vai varat izvēlēties patentmaksas nodokli, noskaidrosiet Valsts ieņēmumu dienestā.

Autoratlīdzības saņēmējam, ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI kā pašnodarbinātajam. Proti, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātajam un no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru (430 eiro), ir jāveic VSAOI vispārējā apmērā (32,15%) neatkarīgi no saņemtās autoratlīdzības apmēra.

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, saņemot vecāku pabalstu pilnā apmērā, gatavojaties gūt ienākumus, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, lai konkrēti savā situācijā noskaidrotu, vai un kādā gadījumā ienākumi var ietekmēt Jums piešķirtā vecāku pabalsta apmēru.

Ārvalsts kredītiestādēs atvērtie norēķinu konti (tajā skaitā “Paypal”), kā arī maksājumu sistēmās atvērtie maksājumu konti (“Paysera” u. c.) jādeklarē VID. Saņemtos maksājumus apliecina attiecīgs attaisnojuma dokuments – konta izraksts.

Autortiesību likums nosaka: autors ir fiziskā persona, kuras radošās darbības rezultātā radīts konkrētais darbs. Autortiesības pieder autoram, tiklīdz darbs ir radīts, neatkarīgi no tā, vai darbs ir pabeigts.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas