E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16223
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kad īrnieks jābrīdina par atkritumu apsaimniekošanas tarifa paaugstināšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2019
Ilona

Labdien! Īrēju dzīvokli Līvānu pašvaldībai piederošā daudzdzīvokļu mājā. Īres līgums noslēgts ar pašvaldības kapitālsabiedrību SIA “Līvānu DZKS”. 2018. gada 29. decembrī Līvānu novada dome pieņēma lēmumu par atkritumu apsaimniekošanas tarifa paaugstināšanu, sākot ar 2019. gada 1. februāri, atsaucoties uz pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Vai tas nav pretrunā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” normām, kas nosaka, ka par pamatpakalpojumu tarifu paaugstināšanu īrnieks jābrīdina vismaz trīs mēnešus iepriekš?

A
atbild:
20. februārī, 2019
Ekonomikas ministrija
Elita Rubesa-Voravko, sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar Civillikuma 1402. pantu saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma.

Īres tiesiskajās attiecībās pušu tiesības un pienākumi izriet no īres līguma nosacījumiem vai normatīvo aktu prasībām. Arī attiecībā uz maksas noteikšanu par atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju ir piemērojami īres līguma vai, ja puses ir vienojušās, Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 999 Kārtība, kādā dzīvojamās telpas īrnieks un izīrētājs norēķinās ar pakalpojumu sniedzēju par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu nosacījumi. Tādējādi pašvaldība kā izīrētāja var prasīt īrniekam veikt samaksu atbilstoši līguma nosacījumiem.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11.3 panta piektajā daļā noteiktā brīdināšanas kārtība ir jāievēro, ja īres līgumā puses ir vienojušās par konkrētu atkritumu apsaimniekošanas maksas tarifu. Tādējādi izīrētājam ir pienākums rakstveidā brīdināt  īrnieku par pamatpakalpojumu maksas paaugstināšanu vismaz trīs mēnešus iepriekš, norādot maksas paaugstināšanas iemeslu un, ja īrnieks pieprasa, sniedzot finansiālo pamatojumu.

Savukārt, ja puses īres līgumā ir vienojušās, ka par pakalpojumiem īrnieks norēķinās saskaņā ar spēkā esošajiem pakalpojumu tarifiem vai rēķinu, tad pakalpojuma tarifu izmaiņām nav piemērojama likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11.3 panta piektajā daļā noteiktā brīdināšanas kārtība, jo puses dzīvojamās telpas īres līgumā faktiski ir vienojušās, ka maksa par pakalpojumu tiek noteikta atbilstoši pakalpojuma sniedzēja norādītajam tarifam un var būt mainīga.

Gadījumos, kad īrniekam nav saprotama aprēķinātā maksa par pakalpojumu, viņš ir tiesīgs vērsties pie izīrētāja un prasīt  informāciju par pakalpojumu maksas apmēru un aprēķināšanas metodiku. Šāda maksāšanas kārtība ilgtermiņa īres līgumos bieži tiek noteikta, ņemot vērā, ka izīrētājs ir starpnieks starp īrnieku, kas faktiski saņem pakalpojumu, un pakalpojuma sniedzēju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas