E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16216
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Uzturlīdzekļus ar nodokli neapliek, tie jādeklarē, ja pārsniedz 4000 eiro gadā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2019
Jekaterīna

Labdien! 2018. gadā man piedzima bērns. Ar bērna tēvu dzīvojam šķirti, bērnu audzinu es, tēvs katru mēnesi brīvprātīgi pārskaita uz manu kontu uzturlīdzekļus. Bērna dzimšanas apliecībā tēvs ir ierakstīts. Vai man ir jāmaksā nodoklis par uzturlīdzekļiem? Ja nodoklis nav jāmaksā, tad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu, man kaut kādā veidā būs jāpierāda, ka tie ir uzturlīdzekļi (jāiesniedz dzimšanas apliecība)? Vai to varēs izdarīt elektroniski?

A
atbild:
04. martā, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam uzturnauda netiek ietverta gada apliekamajā ienākumā un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikta.

Gada ienākumu deklarācijā jāuzrāda kalendāra gadā gūtie ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro gadā.

Tādējādi tikai tad, ja no bērna tēva saņemtā uzturnauda kopā ar citiem neapliekamiem ienākumiem pārsniedz 4000 eiro gadā, tā jāuzrāda gada ienākumu deklarācijā.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, par saņemto uzturnaudu D1 pielikuma 1. ailē “Ienākuma gūšanas vieta un veids” jānorāda personas kods, kā arī jāaizpilda 2. un 3. aile. Par saņemto uzturnaudu papildu pierādījumi vai kādi citi dokumenti kopā ar deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestam nav jāsniedz.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas