E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16202
Lasīšanai: 6 minūtes
20
20

Ceļu satiksme daudzdzīvokļu namu pagalmos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2019
Ilona

Labdien! Pašvaldības policijas priekšnieks sniedza šādu atbildi: “(..) saņemts Jūsu iesniegums par transportlīdzekļa novietošanu stāvēšanai pagalmā pie kopīpašniekiem piederošas daudzdzīvokļu mājas uz kopīpašumā esošas zemes. Atbildam, ka konkrētajā gadījumā pagalms nav publiska vieta, bet gan privāta teritorija. Nav nozīmes tam, ka privātajai teritorijai ir vairāki īpašnieki, kuriem ir atšķirīgs viedoklis par transportlīdzekļu turēšanas iespējām kopīpašumā. Kopīpašniekiem ir iespēja savstarpēji šo jautājumu noregulēt, nosakot lietošanas kārtību. Ņemot vērā minēto, normas par apstāšanos un stāvēšanas noteikumu ievērošanu attiecas tikai uz publiskā lietošanā esošām ielām (ceļiem), un ar šo normu palīdzību nav jārisina jautājums par privātas teritorijas izmantošanu, uz kurai sabiedrībai nav vispusīgu tiesību.” Man vienalga nav pilnībā saprotama sniegtā atbilde, drīzāk viedoklis, jo nav atsauces ne uz vienu likuma pantu. Un kaut kā negribas piekrist tam, ka transportlīdzekļa īpašniekam ir tiesības novietot auto kopīpašuma pagalmā tur, kur viņam ērtāk, bet man nav tiesību brīvi pārvietoties pa kopīpašuma pagalma teritoriju. Ja viens no īpašniekiem regulāri novieto ilgākai stāvēšanai savu transportlīdzekli pagalma vidū, kur tas traucē manas ģimenes locekļiem brīvi pārvietoties pa pagalmu, vai tad man nav nekādu likumisku tiesību prasīt viņam pārvietot auto citā vietā vai arī parūpēties par stāvvietas ierīkošanu vietā, kur transportlīdzeklis man netraucētu? Citiem dzīvokļu īpašniekiem tas auto šajā vietā patiešām netraucē. Varbūt varat kaut kā komentēt šo situāciju. Interesē tieši likumu panti, kuri aizstāv bezkaunīgu auto īpašnieku vai aizsargā mani kā pagalma lietotāju. Nekur nevaru atrast, ka CSN attiecas tieši uz publiskām vietām. Jau iepriekš ļoti pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
06. martā, 2019

Mūsu valstī ceļu satiksmi reglamentē Ceļu satiksmes likums un Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 279 Ceļu satiksmes noteikumi.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. panta 5. punktu ceļu satiksme ir “attiecības, kas rodas, pārvietojoties pa ceļiem ar transportlīdzekļiem vai bez tiem”, savukārt saskaņā ar šīs pašas tiesību normas 1. panta 3. punktu ceļš ir “jebkura satiksmei izbūvēta teritorija (autoceļš, iela, prospekts, šķērsiela un tamlīdzīgas teritorijas visā platumā, ieskaitot brauktuvi, ietves, nomales, sadalošās joslas un saliņas). Ceļa kompleksā ietilpst ceļš, mākslīgās būves (tilti, satiksmes pārvadi, tuneļi, caurtekas, ūdens novadīšanas ietaises, atbalsta sienas un citas būves), ceļu inženierbūves (pasažieru sabiedrisko transportlīdzekļu pieturvietas un paviljoni, bremzēšanas un paātrinājuma joslas, transportlīdzekļu stāvvietas, atpūtas laukumi, velosipēdu ceļi un ietves, ceļu sakaru un apgaismojuma līnijas, elektrotransporta kontakttīkli un citas inženierbūves), satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi (ceļa zīmes, luksofori, signālstabiņi, aizsargbarjeras, gājēju barjeras, vertikālie un horizontālie ceļa apzīmējumi un citi tehniskie līdzekļi)”.

Tādējādi, ņemot vērā minētās tiesību normas, ceļu satiksme ir iespējama arī daudzdzīvokļu namu pagalmos un privātajās teritorijās un attiecībā uz šādu satiksmi ir piemērojami Ceļu satiksmes noteikumi. Jūsu aprakstītajā situācijā pirmšķietami ir piemērojamas ceļu satiksmes noteikumu prasības dzīvojamā zonā.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu 144. pantu šajā nodaļā (13. Ceļu satiksme dzīvojamās zonās) minētās prasības attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem.

Minēto noteikumu 141. pants nosaka: “Transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.”

Tādējādi ir objektīvi jāizvērtē, vai transportlīdzekļa novietošana tiešām traucē citu ceļu satiksmes dalībnieku normālu pārvietošanos, vai tikai rada neērtības vai diskomfortu. Jūsu sniegtais situācijas izklāsts vedina domāt, ka citus iedzīvotājus minētā transportlīdzekļa ilgstoša novietošana pagalma vidū netraucē. Tas liek pirmšķietami secināt, ka nav objektīva pamata uzskatīt, ka transportlīdzekļa īpašnieks būtu pārkāpis ceļu satiksmes noteikumu prasības.

Dzīvojot daudzdzīvokļu namā un mijiedarbībā ar citiem dzīvokļu īpašniekiem, bez šaubām, var rasties situācija, ka kādus īpašniekus pastāvošā kārtība apmierina un kādus ne, taču šādās situācijās ir jārēķinās ar vairākuma vēlmēm, interesēm un viedokli. Tādējādi, kā to pamatoti norādīja “pašvaldības policijas priekšnieks” (kas izriet no Jūsu iesūtītā jautājuma), pašvaldības policijas kompetencē nav daudzdzīvokļu nama īpašnieku sadzīves kārtības organizēšana. Kopīpašniekiem ir iespēja savstarpēji šo jautājumu noregulēt, nosakot lietošanas kārtību.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas