E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16190
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Tiesībām uz slimības pabalstu ir nepieciešams noteikts apdrošināšanas periods

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2019
Irina

Labdien! Vai man ir tiesības uz slimības pabalstu, ja uzsāku strādāt 2019. gada janvārī, bet šodien saslimu un acīmredzot darbnespēja ilgs vairāk par 10 dienām; situācijā, ja nestrādāju no 2017. gada jūlija, pirms tam nostrādāju nepārtraukti 7 gadus; ja esmu izdienas pensionāre no 2009. gada? Paldies!

A
atbild:
04. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimības pabalsta saņemšanai ir noteikts nepieciešamais kvalifikācijas periods. Tiesības uz slimības pabalstu ir personām, par kurām Latvijā ir veiktas vai  bija jāveic obligātās iemaksas slimības apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena) vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā,

un personai darbnespējas laikā ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā ir izklāstīts šāds piemērs:

Pirmā saslimšanas diena ir 03.01.2019.

Tā kā atveseļoties nav izdevies pirmajās 10 slimības dienās, tad ārsts no 11. slimības dienas ir izsniedzis darbnespējas lapu B par  periodu no 13.01.2019. līdz 25.01.2019.

Tiesības uz slimības pabalstu būs, ja:

  • 6 mēnešu periodā no 2018. gada jūlija līdz 2018. gada decembrim iemaksas slimības apdrošināšanai būs veiktas vismaz 3 mēnešos vai
  • 24 mēnešu periodā no 2017. gada janvāra līdz 2018. gada decembrim iemaksas slimības apdrošināšanai būs veiktas vismaz 6 mēnešos.

Slimības pabalsta piešķiršana, ja apdrošināšanas stāžs bijis ar pārtraukumiem, noteikta likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. pantā.

No tā izriet, ka Jums varētu būt tiesības saņemt slimības pabalstu, jo 24 mēnešu laikā esat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja 6 mēnešus. Taču individuālā situācijā tas ir jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, jo dati par konkrēto cilvēku, viņa apdrošināšanas periodiem, sociālajām iemaksām, ir VSAA rīcībā.

Vēl jāpiebilst, ka kvalifikācijas perioda prasība neattiecas uz darba devēja pienākumu maksāt slimības naudu par darbnespējas pirmajām 10 dienām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas