E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16185
Lasīšanai: 2 minūtes
22
22

Strādājošam invaliditātes pensijas saņēmējam algai nav neapliekamā minimuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2019
Kristīne

2. grupas invalīds, invaliditātes pensijas saņēmējs, strādā 0,5 slodzes. Kādi atvieglojumi pienākas, aprēķinot algu? Kādas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes piemērojamas, aprēķinot algu?

A
atbild:
04. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes pensijai tās izmaksātājs (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra) piemēro mēneša neapliekamo minimumu – šogad 270 eiro.

Strādājošam pensijas saņēmējam (arī invaliditātes pensijas saņēmējam) algu apliek ar nodokļiem no pirmā eiro, proti, algai nav vispārējā neapliekamā minimuma.

Ja esat iesniegusi darbavietā algas nodokļa grāmatiņu, kā arī esat tajā norādījusi, ka ir 2. grupas invaliditāte, šo informāciju redz darba devējs un grāmatvedība algai piemēro nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti – 154 eiro mēnesī (1848 eiro gadā).

Darba ņēmējam valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme ir 11% no bruto algas. Darba ņēmējs no saviem līdzekļiem samaksā 24,09%. (Mazākas likmes ir tādam darba ņēmējam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram tā ir piešķirta.)

Ja saņemat invaliditātes pensiju un tā ir mazāka par 270 eiro, tad neizmantotā pensionāra neapliekamā minimuma daļu nodokļa samazināšanai var norādīt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā, un atgūt pārmaksāto nodokli.

Arī tad, ja algas nodokļa grāmatiņā neesat sniegusi norādi par invaliditāti, nodokļa papildu atvieglojumu var piemērot, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas